Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Toż napisałem że za wysokie :) 0,3 to graniczna wartość powyżej której zaczynają być toksyczne. Osobiście nie wieżę że takie stężenie spowodowało w tym przypadku nagłą płochliwość.

zaczeło się od wycieczki z której wruciłem ok 0.00 o 1.00 miałem ochotę chwile je pooglądać więc włączyłem miej więcej na godzinę światło rano przez cały dzień jag by spały
.

stężenie no2=0.3 jest już wysokie i ma wpływ na zachowanie ryb. z pewnością będą apatyczne, płochliwe, przestaną pobierać pokarm.
Zgadza się ale dzieje się tak stopniowo a nie nagle.

Osobiście stawiam na błąd pomiaru bo, filtrację biologiczną na 4 ryby ma wystarczającą (filtr hw-302 wkłady ceramika grys koralowy i bio bale no i NO3 25) no chyba że popełnił kardynalny błąd typu, czyszczenie kubła w kranówie.

maciek114411 napisz jakimi testami mierzysz NO2.

sprawdzę czy zadziała ale tabletki przyklejałeś na szybę w dzień czy w nocy

Oczywiście że w dzień :wink:

Opublikowano
3 czy 4 tygodnie od zalania

No to wiele wyjaśnia. Masz świeżutkie akwa w którym cykl azotowy się jeszcze nie zamkął, i ryby się jeszcze nie zaaklimatyzowały. Wody bym nie wymieniał natomiast zrobił 3 dniową głodówkę i kontrolował NO2, powinno spadać. Nie napisałeś jakim testem mierzysz ten parametr.

Dolewałeś bakterii na starcie?

Opublikowano

mierzyłem mało dokładnymi testami JBL easy test 5 in 1.N na starcie dolewałem jakiś uzdatniacz wody który dostałem gratis do filtra i sól akwarystyczną.Skot ta zmiana jak kupiłem rybki to jakieś 5 dni było dobrze do czasu tej wycieczki, może to jednak za silne oświetlenie.pyszczaki pływają w akwarium jakiś tydzien może troche więcej.

Opublikowano

Nie lubię tego pisać, ale odsyłam do FAQ tam znajdziesz wiele odpowiedzi i sam stwierdzisz gdzie popełniłeś błąd. Jak nie, to zadasz już bardziej konkretne pytania :wink:

Opublikowano

zbiornik się już ustabilizował ale skąd ta zmiana zachowań że w nocy pływają a w dzień nie. Przecież to niema nic do stabilności ani do azotanów bo one się nie zmieniają tak nagle co 12 godz.akurat podczas wyłączenia świateł

Opublikowano
zbiornik się już ustabilizował

Nie, w stabilnym zbiorniku NO2 jest niemierzalne. To że pływają w nocy oznacza że są płochliwe i boją się wypływać gdy jest jasno (chyba że wypływają w nocy przy zapalonym świetle.) Przyczyn płochliwości może być wiele w tym niestabilne parametry.