Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Do usuwania azotanów (nawet jeśli są w wodzie wodociągowej) u mnie najlepiej sprawdził się NitratEX JBL'a.
Fakt jest skuteczny, ale trochę męczący przy dłuższym stosowaniu. Mam na myśli regenerację.
Opublikowano

Przecież Purigen też trzeba regenerować.

Poza tym do usuwania NO3 w czystej postaci Nitratex jest lepszy bo tak naprawdę chyba jeszcze nikt nie udowodnił że Purigen usuwa NO3. Oczywiście zgodzę się że ogranicza związki z których powstaje NO3 ale jako absorbent NO3 chyba nie działa. U mnie zawiódł na całej linii (kolejny już produkt seachem'a :( ) i raczej nie będę go polecał (chociaż ostatnio dużo myślałem o tym czy może nie dać mu jeszcze jednej szansy).

Co do Nitratex'u wg mnie najlepszy środek do walki z azotanami. Na opakowaniu jasno i wyraźnie napisane że ma pochłonąć 9000mg No3 i plus/minus tak jest.

Regeneracja dużo łatwiejsza niż Purigenu.

U siebie muszę coś wykombinować z azotanami i się waham - może dać szanse Purigenowi i zapodać podwójną lub potrójna dawkę (ale tu pojawia się problem wysokiego NO3 w kranówce), Nitratex - fajne i sprawdzone rozwiązanie ale chcę zrobić akwa jak najbardziej bezobsługowe a to czyli regeneracje dodały bu mi trochę roboty, i trzecia droga to hydroponika.

Przy okazji - NitratEX działa bardzo szybko - po kilku godzinach od użycia widoczny jest duży spadek NO3.

Opublikowano

Co do Nitratex'u wg mnie najlepszy środek do walki z azotanami. Na opakowaniu jasno i wyraźnie napisane że ma pochłonąć 9000mg No3 i plus/minus tak jest.

Co według danych producenta oznacza, że 250 ml Nitratexu pochłania 50mg/l azotanów z 200l wody w ciągu kilku godzin. U mnie wyglądało to tak, że przy podobnym poziomie NO3 w zbiorniku 450l dwa opakowania nadawały się do regeneracji po dwóch dobach. Purigen wymieniam co cztery miesiące.
Opublikowano
bo tak naprawdę chyba jeszcze nikt nie udowodnił że Purigen usuwa NO3. Oczywiście zgodzę się że ogranicza związki z których powstaje NO3 ale jako absorbent NO3 chyba nie działa. U mnie zawiódł na całej linii (kolejny już produkt seachem'a :( ) i raczej nie będę go polecał (chociaż ostatnio dużo myślałem o tym czy może nie dać mu jeszcze jednej szansy).

Kunta bo ty masz po prostu pecha :wink: no oczywiście poza nawozem w kranie :mrgreen:

U mnie działa i to się liczy a jak to już mnie mniej interesuje.

Właśnie zakupiłem nowy produkt do testów : Barracuda RED i niebawem zapraszam do testowni :)