Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy czy ten filierek (około 3 kg) będzie można wesprzeć poprzez dwa pręty w otulinie na górnych krawędziach szyb (czołowa i tylna)? Chodzi mi o to, czy nie będą występować jakieś niebezpieczne naciski/naprężenia mogące spowodować pęknięcie szyby.

Opublikowano

Napewno wytrzyma,musisz rozłożyć nacisk na całą płaszczyzne.Jeśli to będzie na bazie oryginalnej pokrywy to bez problemu.Miałem kiedyś hydroponike z doniczki balkonowej długość 100 cm i smiało stało.Ważyło około 4 kg.+ swietlówki ze statecznikami.Akwa było z szyby 6 mm.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Pewnie że da radę. :mrgreen:

O jak mnie tutaj dawno nie było :twisted:

Ale ja bym zszedł do 3 litrów ceramiki... nie dajcie się zwariować z tymi pojemnościami.

Kiedyś też myślałem że im większy tym lepszy, a to tylko upierdliwsze w czyszczeniu potem.

Na 6 saulosi to imho nawet 2 kilo starczy.

Żebyście wiedzieli czym ja teraz wodę filtruję :mrgreen:

Tak to u mnie wyglądalo jak miałem takie coś jak tu narysowałeś... dziecko protestowało jak mu pociąłem pudełko na zabawki... ale czego się nie robiło dla akwarystyki ;)

http://picasaweb.google.com/motowilk/AktualnaFiltracja#

Na szczęście już mi przeszło :)

Powodzenia

Opublikowano

hej! Mnie nie było dłużej ... ;)

... myślałem że z Makokiem już wszystko przetestowaliśmy ...

Filtr biologiczny można zrobić z wszystkiego co nie wytrąca szkodliwych substancji do wody, do tego optymalny przepływ, dostatek tlenu w wodzie i ... filtracja gotowa.

Nad czym się tu zastanawiać, przecież trudniej o dobrą filtrację mechaniczną i odpowiednie przepływy przy małych kosztach i dobrych gabarytach pomp. Pewnie nawet Makok potwierdzi że jeżeli filtracja mechaniczna i regularna podmiana wody jest nienaganna, to biolog tylko dopełnia "cudu filtracji wody" ...

Pozdrawiam, Karol.

Opublikowano

Pewnie, co tu dużo mówić, przy tej ilości piachu jakie macie w baniakach, to wierzcie lub nie, ale nie potrzebujecie tak gigantycznych zasypanych ultra-kosmiczną ceramiką kubełków...

Przerabiałem już filtry praktycznie ze wszystkiego i w każdej możliwej konfiguracji (mówię o biologach) i naprawdę, to jak ludzie panikują napędza tylko producentom kasy...

Obecnie za złoże bio robi w moim akwarium plenum - zwykła warstwa piachu grubości 10-15cm posypana na kratkę obszytą firanką (2cm wody pod piachem). Jest na 1/3 dna i przy braku jakiejkolwiek cyrkulacji wymuszonej wewnątrz działa tak dobrze, że mając w akwa paletki (duże, w dużym stadzie, jedzące dużo mięsa wołowego):

- wymieniam 5-10% wody co 2 tygodnie - dla utrzymania koloru herbatki

- NO3 mam na poziomie niemierzalnym do max 5mg/l, utleniane jest do wolnego azotu

- zżera mi fosfor - nie chcą rosnąć glony ani moje mchy

- zżera związki węgla rozpuszczonego i garbników (herbatka blednie)

- sumpa wyczyściłem ze wszystkiego poza 3 gąbkami do mechaniki i stanowi rezerwuar dodatkowej wody

- jakby mi wyłączyli prąd to złoże nie zdechnie, bo wodę w ruch wprawiają też ot choćby ryby

Działają tak rzeki, jeziora, cieki słodkowodne...

I wiem że to w malawi może być ciężkie do zastosowania z uwagi na kopiące ryby (choć nie niemożliwe), to jest jak narazie moim najlepszym odkryciem. Do tego stopnia że nie zajmuje się juz techniką a jedynie głaskaniem ryb przy karmieniu.

Także proszę Was... hektolitry ceramiki? Wszystko podwójne, na wyrost?

Jakbym kiedyś miał to doświadczenie co teraz, to miałbym do dziś duże pierwsze akwarium i to z optiwhite z lampą aquamedica w cenie tego co mnie to hobby do dzisiaj kosztowało. Tylko akcjonariusze wielu firm mieli by o wiele mniej. ;)

Sorry że się tak rozpisałem, ale ... nie mogłem milczeć. :mrgreen:

Opublikowano

Problem polega na tym, ze muszę to upchać na 8cm (tyle mam wolnego miejsca między tafla wody a spodem pokrywy).

Boję się również nacisku na przednią i tylna szybę na których to będzie wspierał się filtr poprzez pręty. Po zalaniu do pełna te właśnie szyby rozchodzą się pod naporem wody o jakieś 8mm.

Opublikowano

Spuść wode do 1/3 wysokości i wklej poprzeczkę na środku o tak:

http://picasaweb.google.com/motowilk/Wzmocnienie?authkey=Gv1sRgCLmwo9We8qqGSw&feat=directlink

odczekaj dobę i zalej - nic Ci się więcej nie będzie rozjeżdżać.

Natomiast upchnięcie tego w 8cm też da radę, przecież takie filterki są stosowane i są różnych wielkości/wysokości.

Od standardowych zestawów (nie pamiętam producenta - chyba juwel), po DIY.

Także nie pękaj ;)

Aha i nie wiem o jakich prętach piszesz, ale jak wkleisz poprzeczkę to nie potrzebujesz już żadnych prętów ;)

A o nacisk na pionową szybę się nie martw. U mnie na tym stelażu co wcześniej pokazywałem stanęła potem beczka 30l - na tych samych dwóch belkach opartych o szybę.

O tak:

IMG_9580.jpeg

Opublikowano

Pod wzmacnianie nie dam poprzeczki gdyż już będzie ja widać w wodzie. Nad też nie bo zredukuję sobie miejsce na filtr praktycznie do zera.

Pod taką pokrywą nie zaszalejesz ;).

Pręty po to aby na nich zawiesić filtr (widok z góry).

post-7755-14695712746046_thumb.jpg

post-7755-146957127464_thumb.jpg

Opublikowano

hmm poprzeczką zredukujesz filtr o 6mm+3mm (spoina) na wysokości, chyba że zrobisz sobie na nią wcięcie w nim (np jak robisz z plastiku to podgrzewając)

zawsze też możesz podwyższyć obudowę :P

a ja się czasami zastanawiam,po co moja ma 60cm wysokości :D

na prętach bym nie stawiał ;)

Opublikowano
hmm poprzeczką zredukujesz filtr o 6mm+3mm (spoina) na wysokości,

Zredukuję praktycznie do zera gdyż przechodziłaby by ona wtedy 2/3cm nad lustrem wody i około 5/6cm pod pokrywą.

post-7755-14695712748938_thumb.jpg