Skocz do zawartości

jakie wkłady do filtra biologicznego tetra EX700

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich. chciałbym przerobić z mojego filtra zewnętrznego na biologiczny. ale nie wiem za bardzo jakie wkłady będą dobre żeby spełniał role biologa. i co po kolei mam do niego dać i czy jakąś gąbkę czy coś też trzeba?

Opublikowano

mam ceramikę krążki o bardzo dużej porowatości, kulki ceramiczne,biobale,żwir koralowy i czy to mi wystarczy? a jakiś wkład watolina albo gąbka? też musi być?

Opublikowano
mam ceramikę krążki o bardzo dużej porowatości, kulki ceramiczne,biobale,żwir koralowy i czy to mi wystarczy?

Wystarczy, na rurę ssącą załóż prefiltr i będzie Ok.

Opublikowano
witam wszystkich. chciałbym przerobić z mojego filtra zewnętrznego na biologiczny. ale nie wiem za bardzo jakie wkłady będą dobre żeby spełniał role biologa. i co po kolei mam do niego dać i czy jakąś gąbkę czy coś też trzeba?

witaj

po pierwsze primo wyciągnij biobale, gąbki etc, po drugie primo zasyp kubeł ceramiką, po 3 primo ultimo załóż prefiltr gąbkę na rurę zasysającą.

następnie nie otwierasz filtra min 6 mieś, a dlaczego hmm bo tam jest rambo!!! a kto to jest rambo?? nie twój interes bambo!!! :D

a tak szczerze otwierasz jak spadnie moc przepływu

Opublikowano
normalnie na tą rure co zasysa owinąć ja gombką? bez biobali? a koralowy żwirek dać? i do środka gąbkę?

NIE

na rurę zasysającą nakładasz gąbkę taką jak się daje do filtrów (głowic wew.) nie owijasz tylko nasadzasz :mrgreen:

w środku ja mam tylko i wyłącznie ceramikę wszystkie 4 kosze na full ceramika.

Opublikowano
a ten filtr biologiczny to na noc wyłanczać? ale żwir koralowy może tez w nim być? a wata to z góry?

filtry muszą (powinny) pracować 24h jak będziesz wył. na noc ok 8godz. to szczepy bakterii padną.

wata a dokładniej włóknina wyłapuje zanieczyszczenia, jak będzie pre-filtr to on będzie je wyłapywał.

włókniny też się pozbądź (zmniejsza przepływ wody).