Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MAYLANDIA lombardoi może i w naturze jakimś cudem do 15cm dorośnie... i kto tu przesadza bardziej? :wink:

Aczkolwiek zdaję sobie sprawę że w tych moich dokładnie 104cm to tak trochę na siłę.

Nie upieram się przy Lombardach. Równie chętnie obsadzę Sauloskami ale zastanawiam się nad współtowarzyszami, którzy równie ładny mają dymorfizm płciowy i będą żyć jak w "komunie" :D

Opublikowano

MAYLANDIA lombardoi może i w naturze jakimś cudem do 15cm dorośnie... i kto tu przesadza bardziej?

Pyszczaki większe rozmiary osiągają w akwa aniżeli w naturze...

BTW Metriaclima a nie Maylandia :wink:

Równie chętnie obsadzę Sauloskami ale zastanawiam się nad współtowarzyszami, którzy równie ładny mają dymorfizm płciowy

A co powiesz o takim towarzyszu dla saulosi?

Pseudotropheus sp. "Elongatus Chailosi"

Ma on wyraźny dymorfizm,średnio agresywny i osiąga niewielkie rozmiary.

Opublikowano

BTW Metriaclima a nie Maylandia

Dyskusja iście akademicka :D więc ją zostawmy, chodzi nam przecież o tą samą rybcię. :wink:

A tak z ciekawości zobacz jak jeden wpis w wiki może różnić się w dwóch wersjach językowych PL i Ang

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pyszczak_lombardzki

A co powiesz o takim towarzyszu dla saulosi?

Pseudotropheus sp. "Elongatus Chailosi"

Ma on wyraźny dymorfizm,średnio agresywny i osiąga niewielkie rozmiary.

Fakt kiepsko się wyraziłem. Dymorfizm ma oczywiście wyraźny ale laseczki są raczej szare.

Mnie osobiście nie przeszkadzałoby to jednak muszę zrobić tak aby wilk był syty i owca cała.

A ten wilk to moja małżowinka :D

Dla niej mniej się liczą zachowania i podglądanie natury a bardziej walory wizualne :? Dość sobie nagrzebałem wydatkami na cały sprzęt więc szukam po prostu kompromisu.

To jest właśnie powodem czemu Lombarda wymieniłem z Sauloskiem. Barwy rozkładałyby się teoretycznie 50:50 :D

Opublikowano

No to że się tak wyrażę...jesteś w kropce chopie :P Zostaje Ci przekonać małżonkę że "ta z tą" nie może być natomiast "tamte" już mogą :D

A wikipedii bym tak nie ufał,akurat rodzaj Maylandia obowiązywał wcześniej (pierw był Pseudotropheus lombardoi).Tak samo niema już Maylandia estherae tylko Metriaclima estherae.Pomylili się :wink: Fakt chodzi o tą samą rybę ale lepiej gdy używamy poprawnego nazewnictwa aby wszyscy wiedzieli o co się rozchodzi :wink: