Skocz do zawartości

Parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W niedzielę mijają 3 tygodnie odkąd zalałem zbiornik 240L. 50L wody pochodziło ze starego zbiornika, reszta to kranówa. Działa zewnętrzny JBL E 900 od początku zalania. wkład to 1 komora ceramiki, 2 komory keramzytu i 1 komora z gąbka, od tygodnia działa też wewnetrzny z gabką. Tydzień temu parametry wody wynosiły: PH 7,5, No2 - 0. Teraz po tygodniu parametry dokladnie takie same. Ominęło mnie wysokie No2, czy jeszcze wzrosnie ? Co z PH, podwyższyć czy zostawic tak jak jest.

Opublikowano

Czy wkłady pochodziły ze starego akwarium? Bo przelanie jakiejś tam ilości wody niewiele ci da.Dla spokojności zmierzyłbym NH3..chociaż nie piszesz czy w tym akwarium pływają w ogóle jakieś zwierzaki go produkujące.

Opublikowano

Ja przez ponad miesiąc przy starcie baniaka czekałem na jakikolwiek poziom NO2 większy od 0. Niestety nie doczekałem się - chyba, że było to bardzo krótkotrwałe - ale później wyskoczyło mi NO3 i od tej pory wszystko idzie jak trzeba.

Zaznaczam, że nie dodałem "nic od siebie" :D , tylko wpuściłem bojownika i kilka gupików. Wodę miałem tylko z kranu.