Jaka złączka do sumpa?
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez ziemniak · Opublikowano
Ładnie zaczyna nabierać niebiesko-fioletowego koloru 🍻 -
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
"Rdzawy' zawsze gościł w moim akwa. Mało doceniana ryba. Samce z wyraźnie fioletowymi bokami są przepiękne. Samice trochę mniej atrakcyjne ale ich kolor sam w sobie też czyni akwa bardziej atrakcyjne. Fajnie pokazałaś swojego samca. -
Przez gregotsw · Opublikowano
Lodotropheus Sprengerae, Pyszczak Rdzawy -
Przez Radzik · Opublikowano
Mam i tak samo jestem zadowolony/polecam !!! Cichy mega !! mam jeszce tego sunsun 3000 to on jest bardzo głośny nawet jak jest w szafce natomiast aquael stoi koło akwa i jest niesłyszalny Pozdrawiam -
Przez duch · Opublikowano
Witam Pisałem tutaj o Eheimie Professional 4+ 600(już zamknięty temat) no i ostatecznie kupiłem tego ultramaxa 2000 wersje z BT. I jestem bardzo miło zaskoczony. Bo facet ze sklepu straszył mnie że te zatrzaski są w nich słabe, że pękają i takie tam inne pierdoły. Mnie to co w tym ultramax urzekło to cisza. Eheim strasznie hałasuje a ultramax lekko mruczy. Miałem też obawy co do tej funkcji bluetooth ale też jestem miło zaskoczony że bezproblemowo działa. Przyznam że jak kupowałem tamtego Eheima to facet ze sklepu mnie na niego namówił bo ja właśnie chciałem ultramaxa. Także 900 zł poszło... Także jestem zadowolony z tego aquaela. -
Przez triamond · Opublikowano
Jeśli gąbka - powierzchnia filtracyjna - jest odpowiednio duża, populacja życia w filtrze nie jest ograniczona miejscem, tylko dostępną energią (ilością karmy). Przy dużej powierzchni filtracyjnej, medium filtracyjne po miesiącach dojrzewania pokryte jest cienką warstwą biofilmu, który już nie rośnie (cała energia pochłaniana jest na metabolizm, brakuje na rozmnażanie). Gąbka się nie zapycha. Teoretyczny limit to ok. 10l gąbki 30ppi na 1,5g karmy dziennie. -
Przez BaltazarGąbka · Opublikowano
@triamond mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź 1,5g karmy na 10 litrów, resztę rozumiem, chyba -
15 października 2025 r. Ostatecznie wylądowała cała obsada z poprzedniego akwarium, oprócz synodontisów, które przygarnął @amac1975 Przy okazji dyskusji o filtracji sprawdziłem miesięczne zużycie prądu: 14-15 KWh na miesiąc. Pompa ustawiona na 30%, pokazuje pobór 10 W. Do tego oświetlenie i tyle. 🍻 -
Przez triamond · Opublikowano
1,5g karmy dziennie na 10 litrów gąbki 30 ppi powinno być ok. @ziemniak U mnie pompa przy 30% mocy ma ponad 50% przepływu nominalnego. Małe opory dla przepływu przy szerokich średnicach. Wyższa sprawność. -
@Vrzechu z przepływem wody to u mnie jest słabo, a działa. Mam moduł około 38x14x64h cm, z czego może 50 cm jest zapchane gąbką na przemian z K1. Pompa Jebao 3000, ustawiona na 30%, więc przepływ to teoretycznie 900 litrów. W akwarium wody około 670 litrów netto. Jest to jedyna filtracja, bez wspomagania falownikiem, a woda kryształ, na dnie nic nie zalega. Od zalania (połowa grudnia 2024 roku) nie zaglądałem do filtracji.
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi