Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich , mam problem z doborem obsady do nowego zbiornika -150x50x50, jestem na etapie zakładania (czekam na poczte z pokrywą i tłem). W aktualnym 200l pływają letriopsy marginatus (4szt) i protomelasy teniolautus(4szt) ale to młode , płci jeszcze nie ustaliłem.Zamierzam dokupic do nich jak noway baniak bedzie gotowy C.azureusy i O.lithobates . Jak myślicie obsada bedzie dobra ? Jak na taki baniak?

ps. wie ktoś gdzie kupic szybko i bez przesadnej ceny wyżej wymienione dwa gatunki bo mam z tym problem.

pozdrawiam i czekam na podpowiedzi :D

Opublikowano

Czy aby na pewno w znanej nomenklaturze łacińskiej jest taki gatunek: "letriops marginatus", pytam, bo mam duże watpliwosci, a moje poszukiwania spełzły na niczym.

Nadmieniam jednoczesnie, że nalezy ostroznie postepować, jeżeli jest to gatunek Lethrinops marginatus, ponieważ znajduje się ona na liście IUCN .

Co do obsady w takim akwarium, moim zdaniem jednak non-mbuny to 3 gatunki by pasowały. 4 moze sie okazać ciut za dużo.

Opublikowano
Czy aby na pewno w znanej nomenklaturze łacińskiej jest taki gatunek: "letriops marginatus", pytam, bo mam duże watpliwosci, a moje poszukiwania spełzły na niczym.

Jak najbardziej tak- opisany w 1926 przez Ahl'a. Ostatni naukowy opis pochodzi z 13 maja 2004 z Catalogue of fishes (gdzieś tu powinno być: http://www.calacademy.org/research/ichthyology/catalog/ ).

EDIT: Mała poprawka, istnieje Lethrinops marginatus :wink: .

Opublikowano
Co do obsady w takim akwarium, moim zdaniem jednak non-mbuny to 3 gatunki by pasowały. 4 moze sie okazać ciut za dużo.

jezeli da po 1 samcu z kazdego gatunku powinno byc dobrze :D:wink:

Opublikowano

jezeli da po 1 samcu z kazdego gatunku powinno byc dobrze :D:wink:

Lepiej nie ryzykować. narazie niechaj będą 3, zawsze później można będzie dołożyć. Bo lepiej nie dołożyć za wczasu, niżeli odjąć po czasie.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi na nurtujące mnie pytania , ale widze że pomyłka w pisowni z mojej strony wywołała niezłą dyskusję.