Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś wie w jaki sposób można obliczyć ilość wody odbieranej przez komin w zbiorniku? Wymiary komina to 20cmX15cm z grzebieniem na długości 20cm. Wysokość zbiornika to 50cm.

Opublikowano

nie rozumiem: chodzi Ci ile komin zmniejszy objętość akwarium?

Liczy się tak samo jak objętość zbiornika Dłxszerxwys. czyli 2x1,5x5=15 l

Jeśli długośc krawędzi przelewowej nie jest dla zmyłki tylko chodzi ile litrów przepusci taki komin, to odpowiem każdą ilość. Zaleznie tylko od wydajności pompy spiętrzenie będzie rózne.

przepływ 1500l/h przy grzebieniu AM to jakieś 2cm/30 cm czyli ok 3 cm/20cm długości przelewowej.

Opublikowano

Jeśli długośc krawędzi przelewowej nie jest dla zmyłki tylko chodzi ile litrów przepusci taki komin, to odpowiem każdą ilość. Zaleznie tylko od wydajności pompy spiętrzenie będzie rózne.

przepływ 1500l/h przy grzebieniu AM to jakieś 2cm/30 cm czyli ok 3 cm/20cm długości przelewowej.

Dzięki właśnie o to mi chodziło. Potrzebuję z tego komina odebrać ok.3000l/h wody. Czyli przy długości przelewowej np 25cm powinienem obniżyć grzebień o ok. 7,5cm?
Opublikowano

rozumiem że gęstośc grzebienia będzie na calej wysokości taka duza ?

I te 3000l/h to rzeczywista wydajność pompy ?

I skad wziąłeś 7,5 cm? Bo jeśli na 30 cm to 2 cm, to zwiększając wydajnośc 2x czyli do 3000l/h wychodzą 4 cm spiętrzenia, no 5 cm przy lekko skróconym grzebieniu.

oczywiście grzebień AM jest dość gęsty. W swoim obecnie wyłamałem co 3 zabek i mam całkiem normalne spietrzenie :)

Chyba że liczysz, na komin wkleisz dopiero ten grzebień, to może czasem tak wyjść. Ale w takim układzie będziesz miał dużo wody obiegowej. Nie lepiej zrobić mniejszą gęstość grzebienia ? obniżyć w ten sposób spiętrzenie? albo pozwolić aby częśc wody przelał się górną krawędzią grzebienia? Wtedy spiętrzenie tam nie przekroczy 0,5 cm.

Opublikowano
rozumiem że gęstośc grzebienia będzie na calej wysokości taka duza ?

I te 3000l/h to rzeczywista wydajność pompy ?

I skad wziąłeś 7,5 cm? Bo jeśli na 30 cm to 2 cm, to zwiększając wydajnośc 2x czyli do 3000l/h wychodzą 4 cm spiętrzenia, no 5 cm przy lekko skróconym grzebieniu.

oczywiście grzebień AM jest dość gęsty. W swoim obecnie wyłamałem co 3 zabek i mam całkiem normalne spietrzenie :)

Chyba że liczysz, na komin wkleisz dopiero ten grzebień, to może czasem tak wyjść. Ale w takim układzie będziesz miał dużo wody obiegowej. Nie lepiej zrobić mniejszą gęstość grzebienia ? obniżyć w ten sposób spiętrzenie? albo pozwolić aby częśc wody przelał się górną krawędzią grzebienia? Wtedy spiętrzenie tam nie przekroczy 0,5 cm.

Właśnie grzebień chciałem wkleić na komin, ale może faktycznie wystarczy 5cm spiętrzenia i ewentualne przerzedzenie grzebienia. Zęby mają 4mm a szczeliny miedzy nimi 3mm tak, że po wyłamaniu jednego zęba robi się przerwa 10mm. Na długości ~25cm można trochę wyregulować przepływ.