Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
elozox, gdybym miał czas czytać na ten temat to bym nie pytał,

żeby studiować całą tą wiedzę potrzebował bym min. 3 lata, rozumiem, iż Tobie wystarczył by rok.

Tu jest różnica, która nas dzieli zaoczny studencie.

Skoro poprosiłem o radę to jej udziel jak znasz odpowiedz.

Roznimy sie tym ze ja juz takowa wiedze posiadam... a wystarczylo by nawet pare godzin by poznac pewne podstawy,po co sie brac za trzymanie ryb skoro nawet nie masz czasu aby o nich poczytac ? tylko idziesz na latwizne...

Zabierajac sie za cos o czym nie masz pojecia i nie oczekuj odemnie ze Ci napisze tak kup 2 niebieskie i 4 zolte 2 zielone bo nie jestesmy w przedszkolu nawet nie chcialo Ci sie zajrzeć do przykladowych obsad ,nie wiesz nawet tego ze mlodych kupujemy minimum 8szt jezeli chcemy uklad jedno samcowy(dlaczego poniewaz w 90% u mlodej 2-3cm mbuny nie jestesmy w stanie rozroznic plci) i pewnie tego ze ryby trzymamy w haremie gdzie na 1 samca powinno byc min 3 samice, az w koncu tego ze ryby o ktorych piszemy nie wystepuja w kolorze zielonym :mrgreen: wiec przestan z ta wyliczanka i zainwestoj w PODSTAWOWA wiedze ,ona nie boli .

p.s nie jestem zaocznym studentem, mam 2 dzieci i pracuje 8-10h dziennie a jakos czas na zglebianie wiedzy o Swoim hobby znajduje a wiesz dlaczego? bo jezeli kogos cos interesuje to zawsze znajdzie na to czas.

A jezeli mam komus doradzac to chociaz niech ten ktos wysili sie na tyle by wypisac nazwy gatunkow ktore chce trzymac.

Opublikowano

pytam Was bo wiem, że w sklepie dadzą mi to co mi się spodoba i nie zrobi im różnicy, że obsada będzie nie prawidłowa.

Jeśli nie pomożecie to nie zostawicie mi wyboru !!!

Pseudotropheus saulosi 2+6

Maylandia estherae 1+3

Iodotropheus sprengerae 1+3

Docelowo tak bym zostawił a na początku kupię z każdego po 10 szt.

czy tak może zostać ?

Opublikowano
wkrecacie mu ze za dużo ryb bedzie miał tylko każdy z was ma przerybione akwarium tylko nie przyznajecie ,a chłop sie pyta bo po to jest te forum!

Możesz podać kilka osób które mają przerybione zbiorniki?

Opublikowano
wkrecacie mu ze za dużo ryb bedzie miał tylko każdy z was ma przerybione akwarium tylko nie przyznajecie ,a chłop sie pyta bo po to jest te forum!

Pisze ze kazdy z uzytkownikow forum ma przerybienie :mrgreen: ,pewnie jest wkrecony w szpiegowanie zbiornikow.

Opublikowano

Yo,

Przelec przez baze ryb, ktora znajdziesz na stronie klubu-malawi, dobierz gatunki biotopami (mbuna, niembuna itp), dobierz je w zaleznosci od diety i agresywnosci, doczytaj na necie, popatrz jakie obsady maja np klubowicze, wzorowanie moze Ci pomoc i przede wszystkim nie wpuszczaj ryb przed zamknieciem cyklu azotowego!!!!

Opublikowano

Pisze ze kazdy z uzytkownikow forum ma przerybienie :mrgreen: ,pewnie jest wkrecony w szpiegowanie zbiornikow.

no jestem z PiS-u od Kaczyńskiego :mrgreen:

Opublikowano

Panowie, do rzeczy. Na forum jest temat z przykładowymi obsadami,wybierz coś sobie - tak będie najłatwiej. Jeśli interesuje cię jakiś inny gatunek to daj znać jeśli chcesz poznać naszą opinię :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• .Zbiornik 200x70x55 z sumpem 240 litrów. Komin będzie na środku i tu popełniłem błąd. W spawałem poprzeczkę górną na środku,która będzie kolidować z spustem  z komina . Muszę usunąć środkową poprzeczkę i mam wątpliwości. Czy cztery pozostałe utrzymają konstrukcję. Poprzeczki będzie brakowało na długości 90 cm. Za sugestie dziękuję. 
    • Co sądzicie o wykorzystaniu jak podkład pod kamienie czegoś takiego: https://allegro.pl/oferta/plytka-ogrodowa-dekoracyjna-eco-sciezka-masywna-szara-wzor-kamien-42x53cm-17640539069?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=NDg3ZTc0ZDgtNzVlNi00NDkxLTg4ZGUtOTcyMGNiZmI1ZWZmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e7cb52ce-d34a-4fa5-bcc0-95691c3c4313 Planuje akwarium bez piasku, a oprócz modułów będą też naturalne kamienie. Kilka takich płytek zrobiło by imitacje kamienia na dnie jednocześnie zabezpieczając szkło przed naciskiem dekoracji.
    • Jeżeli akwarium Malawi, to na rośliny za bardzo się nie nastawiaj, chyba że glony na kamieniach. Co do wyboru lampy, zależy jaki budżet przewidujesz, ale weź pod uwagę, że oświetlenie, podobnie jak filtracja, to dwie rzeczy, na których nie warto za bardzo oszczędzać. Jeżeli nie masz pewności, jakiego światła potrzebujesz, najlepszym (choć nie  najtańszym) rozwiązaniem są belki oświetleniowe i to nie te z najniższej półki. Ja używam i mogę Ci ze spokojnym sumieniem polecić lampy Entriq firmy Skylight. W ofercie jest 10 rozmiarów od 15 do 150 cm, więc coś dobierzesz. Lampy są programowalne, sterowane smartfonem. Szerokie spektrum widma światła pozwala zastosować je w każdym rodzaju akwarium, a łatwość zmieniania ustawień daje możliwość dobrania takiego oświetlenia, jakie Ci pasuje. Filmy o tej lampie, podobnie zresztą jak i o innych rodzajach oświetlenia znajdziesz na YouTube, np. na kanale 'Podwodne światy".  Oczywiście zapewne modele innych firm też oferują podobne, a może nawet lepsze możliwości, ale opisuję Ci to co używam i z czego jestem zadowolony.
    • Kurczę.  Chyba nie potrafię wytłumaczyć o jaki chodzi mu przypadek… ale jeszcze raz.    zatykamy możliwość powrotu wody do sumpa.  ostatnia komora ma pompygdzie woda wraca do Akwa. Tam jest również czujnik dolewki i wlewa się woda.  zatkany powrót, woda dalej dolewa się przez pompy, komora pusta wiec czujnik dolewki dolewa wodę i pompy ją wlewają. Wtedy przelewa się góra przez akwarium na mieszkanie.    najlepiej by było odciąć zasilanie z pomp gdy tylko będzie pusta komora. I wtedy też żeby dolewka się zatrzymała. Takie awaryjne odcięcie zasilania. Tylko nie mam pomysłu jak.    Zatkanie jest możliwe np gdy wpadnie ryba i bokiem zatka rewizję a główna rura spustowa również się zatka.    moze maloptawdopodobne ale możliwe i chciałbym taki przypadek Wykluczyć.     Góry dzięki za pomysły. 
    • Moje Synodontis njassae nie wygryzają tła strukturalnego (dotyczy to dwu zbiorników i długiego czasu)
    • Witam,    Panowie mam pytanie czy wasze sumiki także mają zdolność do wygryzania tła modułowego?  Od jakiegoś czasu zauważyłem że z małej dziurki na narożniku powstała większa i ilość się zwiększyła.    
    • Może warto jeszcze raz przemyśleć projekt. Jeśli udało się zrobić dolewkę, to może da się również zrealizować stałą podmianę wody. Potrzebny będzie tylko odpływ do kanalizacji. Można to zrobić przez wykonanie otworu w sumpie – w komorze pompy – oraz zastosowanie: śrubunku, kolanka, sitka do regulacji poziomu. Do ustalenia stałego poziomu podmiany możesz użyć kroplownika z kompensacją ciśnienia. Rurkę doprowadzającą wodę można poprowadzić w rurze odpływowej do kanalizacji – w celu odzyskiwania ciepła w chłodnych miesiącach. Dodatkowo warto rozważyć wykonanie wyższego akwarium, zintegrowanego z pokrywą, które mogłoby pełnić funkcję magazynu wody na nieprzewidziane sytuacje (raz uratowało dom – moje rozwiązania znajdziesz w stopce). Otwór w sumpie może znajdować się w innym miejscu – ale trzeba się liczyć z wszystkimi tego konsekwencjami. Pamiętaj, aby policzyć spiętrzenie na grzebieniu przy danej wydajności pompy – pozwoli to dobrać odpowiednią wielkość komory pompy i zabezpieczyć się przed zatkaniem spływu. Z rozwiązań DIY możesz też użyć np. ESP32 + czujnika poziomu cieczy + ESPHome do sterowania elektrozaworem. Ja ogarniam teraz problem parowania i wyłączonej wody w domu przy długich wakacjach... będę zdalnie włączał wodę  
    • Poszukałem, poczytałem, przemyślałem i .... zrezygnowałem 
    • W takim razie nie jasno to opisales, bo z powyższego cytatu wynika, że już wypompowanie wody z ostatniej komory przeleje zbiornik. Chyba jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji będzie zamontowanie czujnika poziomu wody w kominie, który po osiągnięciu minimalnego poziomu rozłączy pompę w sumpie. Nawet nie wiem czy są takie czujniki🤔 coś musisz wykombinować. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.