Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna mam w 112 l dziewięć P. Saulosi. Zakupiłam tyle z myślą o późniejszej redukcji, tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.

Intensywnie obserwuje życie w moim akwa i co widzę: Pięknie wybarwił się jeden samiec i zajął dla siebie 3/4 akwarium. Przegania dosłownie wszystkie inne ryby. Jeśli chodzi o resztę, to chyba mam pecha, bo obawiam się, że ze trzy też się okażą samcami, bo widzę przebłyski niebieskiego. W ogóle u wszystkich pojawiają się pasy. Na domiar złego dwa osobniki wybarwiają się dziwnie, mają jakby poziome pasy, jest podejrzenie, że pomyłkowo dostał mi się inny gatunek.

Co więc robić? Już redukować? Poczekać aż się pozostałe samce wybarwią? A jak się nie wybarwią? Co oddać?

Opublikowano

Ciężko coś doradzić ja się nie widzi ryb (jakiej są wielkości) :? Pozbyłbym się tych z poziomymi pasami, nie widziałem ani nie słyszałem aby u saulosi pojawiały się poziome pasy (tak jak ci pisałem, prawdopodobnie to któreś z melanochromisów :( ). Z pozostałymi bym poczekał i obserwował tak jak pisał kunta, z czasem zauważysz różnicę w zachowaniu dominanta w stosunku do samic i zdominowanych samców (chyba że wcześniej dojdzie do ostrych starć wtedy oddasz pobite :( ).

Opublikowano

Agresji nie ma na szczęście. Samiec po prostu przegania tałatajstwo do sąsiednich skałek, stadko po chwili znów podpływa i tak w kółko. W przerwach kopie straszliwe dziury w piasku. :twisted: Wtedy stadko może spokojnie pływać po akwarium. Nie interesują go samice. Normalne? Za młody? Bo odgania wszystkie ryby jak leci.

Rybki mają od 4 - 5 cm jak mniemam. Tym "dziwnym" spróbuję zrobić zdjęcie, jak mi się uda, bo są strasznie ruchliwe.

Opublikowano

Z tą agresją to nie jest do końca tak wesoło. Dziś zauważyłam, że kilka ryb ma poobgryzane płetwy ogonowe. Niestety nie jestem w stanie jeszcze rozróżnić ich płci. Boję się, że mam większość samców, tylko się nie wybarwiają z powodu dominującego samca. Jeśli tak jest to jak w końcu zrobi8ę tą redukcję?

Opublikowano
t to jak w końcu zrobi8ę tą redukcję?

Poprzez wyłowienie ryb z akwarium.

Tylko pytanie czy wiesz co chcesz wyłowić? bo może się okazać że wśród pobitych jest również samica, a ich raczej nie chciałbyś się pozbywać.

Redukcję robić należy wtedy gdy masz pewność co pływa ci w akwarium.

Opublikowano
t to jak w końcu zrobi8ę tą redukcję?

Poprzez wyłowienie ryb z akwarium.

Tylko pytanie czy wiesz co chcesz wyłowić? bo może się okazać że wśród pobitych jest również samica, a ich raczej nie chciałbyś się pozbywać.

Redukcję robić należy wtedy gdy masz pewność co pływa ci w akwarium.

No właśnie w tym problem, że nie wiem co wyłowić i trochę zaczynam się bać, że jeśli mam kilka samców, które są nie wybarwione, to mogę długo tkwić w przekonaniu, że to samice. Zaś jeśli mam dominujące samice, to mogę je brać za niewybarwione samce. :?

Opublikowano

Narazie spokojnie czekaj i obserwuj rozwoj sytuacji.Jak mialem saulosi to tez na poczatku myslalem ze mam same samce, a pozniej o dziwo dwa nibysamce (ja tak myslalem) okazaly sie inkubowac i okazaly sie samicami.

Jak to ktos powiedzial" pospiech w akwarystyce jest wskazany tylko w przypadku zbierania wody z podlogi". :wink::mrgreen:

Opublikowano
czy już jest tak gorąco że musisz ingerować? czy dopiero początek?

Chyba początki, bo wcześniej tych podgryzionych płetw nie widziałam.

Jak to ktos powiedzial" pospiech w akwarystyce jest wskazany tylko w przypadku zbierania wody z podlogi". :wink::mrgreen:

:lol: Ok, poczekam i będę obserwować :)