Skocz do zawartości

Ikra - jako uzupełnienie diety?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dla niembumy dobre tez są gotowe mieszanki owoców morza

ze składałem krewetek, małży, ośmiorniczek, kalmarów itp.

Przyznam też, że nigdy nic nie przyniosłem z mrożonkami,

a daje ich też sporo nie od dziś…oby to się nie zmieniło…

Opublikowano

Z mrożonym planktonem itp robalami problemem może być tylko to że nie bardzo wiadomo w jakim stanie dotarły do sklepu - czy nie rozmroziły się gdzieś po drodze a potem trafiły z powrotem do lodówki w zoologu. Jeśli coś się przypałęta to wiadomo jakiego producenta można winić ale jezioro to mimo wszystko wielka niewiadoma. Ja bym się bał.

Opublikowano

nie chce robić reklamy, ale…

katrinex jest w sosnowcu, a w zoologu nie leżą więcej niż 5 min

plankton na dzień dzisiejszy dla mnie ma jedną wadę... jest za drobny

ikra w mrożonkach też ma wade…szybko tonie

sam też łowię, ale nie ryzykował bym...ikry, mięsa, ani nic innego z jeziora czy rzeki...

Opublikowano
chciałoby się komukolwiek bawić w preparowanie ikry, gdy możemy sięgnąć do pudełeczka z np.Nf

bardzo rozwijające podejście, nie wszyscy są takimi nygusami żeby sięgać po gotowe i nabijać komuś kasę bo ma dobry marketing i dobrze wypromował swój produkt o którym wiemy jedynie tyle na ile sam producent nam "powie"

wyobraź sobie, że ja lubię latem zbierać owady, którymi karmię pysie, jak mam zapotrzebowanie to jadę z siatką łowić cyklop lub dafnię jak się trafi, potem go porcjuję i mrożę i jakoś w dziwny sposób mi się chce

nigdy nie miałem kłopotów z tego powodu w postaci chorych ryb

po co niektórzy wyrabiają własną np. kiełbasę skoro w sklepie są "pyszne paróweczki"? chyba nie z oszczędności bo przy dzisiejszych marketach to już się nie opłaca

nie wszyscy czerpią przyjemność jedynie z patrzenia na akwarium jak na obrazek

Opublikowano

zapytam Ciebie o jedno - czy odławiałeś kiedyś samodzielnie plankton kiedykolwiek i widziałeś zachowania i kondycję ryb nim karmionych i jakość wykonanej samodzielnie mrożonki? Ja osobiście robiłem to można powiedzieć od wielu lat i po zakupie sklepowej mrożonki, co zrobiłem tylko dwa razy, mogę powiedzieć, że to co zaoferował mi sklep to było po prostu nieporozumienie i nie dziwię się, że ryby mogą się rozchorować od tego - zamrożona woda mętna a większość skorupiaków w postaci rozmiękłej i szlamowatej. Dlatego uważam, że pomysł na kolejny, naturalny pokarm, który można samemu przygotować i widzieć co się daje rybom jest warty przedyskutowania bo być może znajdzie się osoba, która wie jak to bezpiecznie przygotować a nie stwierdzić jedynie, nie mając doświadczenia, że to tylko szansa na załapanie choroby i po co to robić skoro jest pudełeczko z "sucharkami".

Czytałem, że merytoryczna strona forum słabnie - nie dziwię się

Opublikowano

Tak, odławiałem i to z takich miejsc że wstyd się przyznawać, za planktonu było w bród :) Ale to były jakieś zamierzchłe czasy przed pielęgnicami. Za to gołym okiem widać było,że to co trafiało się odławiane razem z oczlikiem i rozwielitkami niekoniecznie musiało znaleźć się w akwa: jakieś przypadkowe ochotki,pluskolce, pływak żółtobrzeżek itd. Zgadzam się z tobą że żywe żarcie to najlepsze co można zapewnić rybom, ale mam obawy co do niezamierzonych efektów ubocznych tego odławianego w naturze. Co innego np. własna hodowla dafni, chociaż to pokarmowo jest średnio pożywne chociaż potrzebne, można przyjąć że chityna pełni funkcję jak błonnik w naszej diecie. Btw. jeden z producentów pokarmów mrożonych ma własne hodowle co daje jakąś gwarancję,że plankton nie został odłowiony z jakiegoś ścieku.Sprzedają też zywy pokarm który można przechować i jest dostępny cały rok, to chyba jest ten rozsądny kompromis.