Skocz do zawartości

Ps. acei Ngara (White Tail) vs acei Itungi (Tanzania Black)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No więc tak ryby jako średnie podrostki kupiłem od Kisiora,przeszły u mnie przez 240l,potem trafiły do Siwego do 500l,a po jakimś czasie trafiły do mojej 600.Samice które kupiłem od Kisiora doszły do 9 cm,moje wychowane od maleńkości mają po 11cm(ja je zmierzyłem miarką :lol: ),samiec Kisiora ma 12 cm,mój ma 14 cm i jest ciut potężniej zbudowany.Ryby mają około 15 miesięcy,oczywiście te wyhodowane już u mnie.Zachowanie typowe dla acei,pływają ławicą w górnej części akwa,agresja prawie zerowa nie licząc okresu tarła,wtedy potrafi być gorąco a wybarwiony w tym czasie dominant to widok nie do opisania :shock:

Opublikowano

Dzięki za odzew. Od dawna myślałem o jednogatunkowym zbiorniku dla acei ( kawałek kłody, kilka otoczaków i łacha piachu) i powoli zaczynam przygotowania do jego realizacji. Myślę teraz nad wymiarami zbiornika. Mam miejsce na jakieś 140X55X50 tj 385l, wystarczy?

Opublikowano

Myślę,że na czarnuchy będzie idealnie,może dołożyć coś z roślinożernych melanochromisów bo dno praktycznie poza tarłem będziesz miał puste.U mnie na wysokości baniaka 60 cm acei pływają od 30 cm w górę,mam w w jednym miejscu posadzone kryptokoryny,ryby ciągle się kręcą między łodygami,często wiszą pod liśćmi,mają wrzucony konkretny korzeń i skubią glony na nim rosnące często i gęsto.Prawie jak w naturze.Polecam je,ich obserwacja dostarcza naprawdę fajnych wrażeń.

Opublikowano

Zostanę chyba jednak przy opcji zbiornika jednogatunkowego. Myślę o małym stadku ok. 10 sztuk. Nie lubię przerybionych zbiorników. A rośliny raczej u mnie nie przejdą :mrgreen: