Skocz do zawartości

Ps. acei Ngara (White Tail) vs acei Itungi (Tanzania Black)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w obsadzie mam ciekawego Acei Senga Bay (Kambiri Point) - nie myślaleś o nim?

Cało ciemne z niebieskimi refleksami do niebieskiego, płetwy żółte i białe obwódki pletw.

• Dziękuję 1
Opublikowano
U mnie w obsadzie mam ciekawego Acei Senga Bay (Kambiri Point) - nie myślaleś o nim?

Cało ciemne z niebieskimi refleksami do niebieskiego, płetwy żółte i białe obwódki pletw.

Myślałem, ale nie ma go nigdzie w ofercie no i rośnie chyba taki duży jak Msuli.
Opublikowano

Z tego co wiem to nikt nie wie jak duży rośnie...

Tu kilka ludzi ma WC więc jak to WC są mniejsze niż hodowlane.

Mają coś kolo 10-12cm.

Ja mam jedne z pierwszych "miotów" hodowlanych (mają kolo 5cm) więc też za dużo nie mogę powiedzieć.

Co do dostępności to tu dużo dostaw jest z Niemiec więc może i do Polski niedługo zawitają....., a jak nie to wpadnij na piwo za parę miesięcy to Ci trochę maluchów dam :-)

• 4 lata później...
Opublikowano
Nie wiecie jak jest obecnie z dostępnością Pseudotropheus acei “Itungi” ?

W Tan-malu zapytaj - w cenniku jest :)

Pseudotropheus acei Itungi 3-4 cm 12 PROMOCJA !!!!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

To może ja zapytam, bo coś w Internecie nie mogę znależć jednoznacznych informacji...

Może ktoś napisać ile jest tych rodzajów acei i jakie są ich rozmiary?

Rozumiem, że Msuli to największy. A Luwala do ilu dorasta? To jest taki mniejszy Msuli? One oba są bez czarnych akcentów?

Nagra to czarny z białymi płetwami albo ciemno niebieski z białymi tak?

Straszna dezinformacja w Internecie panuje albo ja tego nie ogarniam jeszcze....

A ten Itungi? Czym on się różni od Msuli? Tylko tym że ma czarne akcenty? Jest mniejszy?

Znalazłem ten wątek:

http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=13723

Ale robi jeszcze większe zamieszanie....

Opublikowano

Dzięki ale w opisie piszą to samo, że wszystkie rosną do 16 cm, a ponoć tak nie jest. Właśnie o tym piszę, że są sprzeczne informacje w internecie....

Opublikowano
Dzięki ale w opisie piszą to samo, że wszystkie rosną do 16 cm, a ponoć tak nie jest. Właśnie o tym piszę, że są sprzeczne informacje w internecie....

skoro są sprzeczne, to być może wszystkie odmiany rosną do 16cm w najbardziej sprzyjających warunkach.... bo przecież na max. wzrost ryby (poza uwarunkowaniem genetycznym) mają np. takie czynniki jak ; wielkość zbiornika, ilość w nim ryb , rodzaj pokarmu ... jestem wędkarzem , więc wiem , że np. w małych zbiornikach przy dużej ilości ryb , ryby karłowacieją ....podobnie gdy jest niedostateczna ilość pokarmu lub jego wartości odżywcze.... więc komuś taki acei może urosnąć max 12, a innemu 16 :)

• Dziękuję 1