Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Uruchamiam zbiornik 300l(150x40x50) i chcę zastosować2xkubeł.Tetra Tec 700 jako biologiczny i Tetra Tec 1200 jako mechaniczny(a może dwie 700-setki dały by radę?\wydajność 700l\h).

Proszę Was o opinię na temat takiego rozwiązania ,jednocześnie proszę o sugestie dot.wkladów kubełków.

Pozdrawiam :)

Henas

Opublikowano

Filtry, tak jak napisał Skalarowski.

Biologiczny w całości wypełniłbym ceramiką i to dobrą. kubełki co by nie powiedzieć, nie mają zbyt dużej pojemności, dlatego jakość materiały filtracyjnego ma bardzo duże znaczenie. W drugim filtrze natomiast, w pierwszym koszyku zastosowałbym gruboziarnistą gąbkę, w drugim watę (dość ciasno upchaną, ale bez przesady- nawet zabrudzona nie może zbytnio spowalniać przepływu) i w trzecim jeszcze trochę ceramiki (i tak będziesz go rzadko czyścił, więc bakterie zdążą się tam namnożyć, więc trochę wspomoże filtrację bio.

Osobiście dodam, że nie jestem zwolennikiem filtracji opartej tylko na kubełkach- nic tak nie wymiesza wody, jak porządny filtr wewnętrzny, a przy 150 cm przepływ jednego filtra, wynoszący 1000l/h może być niewystarczający (w mechanicznym kuble i tak będzie sporo mniejszy, bo złoża skutecznie go "wyhamują", zwłaszcza, jak ulegną zabrudzeniu).

Opublikowano

Ja będę lobbował tandem kubełek bio + wewnetrzny echaniczny o czym zresztą Mateusz powyżej tez wspomniał. Czyli ten kubełek ex1200 w całości ceramika + prefiltr na zasysie a do tandemu dodać pożądny wewnętrzny który wymusi cyrkulację i faktycznie będzie zbierał zanieczyszczenia.

Opublikowano
  Skalarowski napisał(a):
Myślę że wystarczy 1x tetra ex 1200 jako biologiczny i 1x tetra ex 700 jako mechaniczny :wink:

:oops: czytałem gdzies że mechaniczny powinien mieć "spokojny"przepływ ,zatem czy napewno Tetra 1200 biologiczny?

henas

Opublikowano

ja w takim samym zbiorniku jak Twój, mam podłączony kubeł eheima o przepływie max 960l/min i wewnętrzny fluval 4+ o przepływie 1000 l/min;

eheim pracuje z lekko zdławionym przepływem

Opublikowano
  Cytat
czytałem gdzies że mechaniczny powinien mieć "spokojny"przepływ ,zatem czy napewno Tetra 1200 biologiczny?

Coś pokręciłeś :wink: . To biologiczny raczej powinien być ustawiony na niezbyt szybkie obroty, a mechaniczny powinien mieszać wodę w całym akwa. Tylko tak ustawiony filtr mech., może wyłapać wszystkie drobiny, nie ważne, czy leżą na dnie, czy pływają na drugim końcu akwa.

Opublikowano
  MateuszT napisał(a):
  Cytat
czytałem gdzies że mechaniczny powinien mieć "spokojny"przepływ ,zatem czy napewno Tetra 1200 biologiczny?

Coś pokręciłeś :wink: . To biologiczny raczej powinien być ustawiony na niezbyt szybkie obroty, a mechaniczny powinien mieszać wodę w całym akwa. Tylko tak ustawiony filtr mech., może wyłapać wszystkie drobiny, nie ważne, czy leżą na dnie, czy pływają na drugim końcu akwa.

zamotałem-myślałem o biologicznym, oczywiście masz rację Mateusz T :wink:

Opublikowano

Ja również jestem zwolennikiem filtra wew.Ja mam pompę Atmana i takie rozwiązanie mogę polecić ze względu na dużą powierzchnię gąbki i duży przepływ - 2000l/h. Natomiast minusem jest to,że przy czyszczeniu gąbki i wyciąganiu jej z akwa zawsze coś wpadnie do wody.I tu lepszy jest wew,bo możesz ręką złabać za wloty do koszyczka i będzie mniej syfu wpadało do akwa.

Jeśli chodzi o miejsce w akwa...Cóż...Zajmuje,to fakt,ale myślę że warto.A jeśli wpadnie Ci do głowy dobry pomysł z zamaskowaniem filtra i dobrze go wykonasz-będziesz zadowolony :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Sprzedam w bardzo dobrym stanie dwa filtry AQUAEL ULTRAMAX 1500 wraz z pudełkami i akcesoriami.  Cena za oba to 500 zł. Przesyłka w cenie. Oferta tylko tutaj i tylko dla osób z forum.   🍻  
    • @Duckdub coś nie działa  
    • Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.