Skocz do zawartości

Restart a wpuszczenie ryb?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Zrobiłem restart akwa zmiana aranzcji całkowita tj: zmiana kamoli, tło wewnetrzne struktura wek jest folia tera,inny mechanik,po jakim czasi moge wpuscic ryby zachowujac połowę wody z baniaka reszta swierza, zewnetrzny nie ruszany. Akwa 240 l.Testy w normie.

Opublikowano

Co rozumiesz przez stwierdzenie - restart.

Normalnie za restart przyjmuje się wyjałowienie zbiornika i rozpoczęcie nowego cyklu azotowego.

Ja kilka razy zmieniałem baniaka, spuszczałem wodę, przekładałem, odkładałem i dopóki była część starej wody nie bylo restartu - chwilowe zawahanie parametrów i wporzo.

Jak było u Ciebie?

Co z filtrem biologicznym?

Jak była przechowywana "stara" woda?

Opublikowano

Przechowywana woda była w no jakby to nazwać 100 l zbiorniku. Filtr biolog -nie czyszczony woda została i w wezach tez,no to jak twierdzisz połowe wody mam to restartu nie ma? piasek też został nie płukany tylko lepiej odmulony,zmieniło sie tło i wszystkie kamienie no i poprzestawianie sprzetu.A więc?

Opublikowano

Brazylia testów nie robiłem bo mi zabrakło bede robił jutro, kunta w tym czyms co wodę miałem nie chodził biolog mój błąd bo mogłem go tam podłączyc?No i wody nie było w baniaku jak to wszystko robiłem.

Opublikowano

Podepnę się pod temat bo mam takie pytanie a nie ma sensu zakładac nowego, przez 10 h nie będę miał prądu w domu i czy to może wpłynąć w jakiś sposób na biologie w akwa ? bo siłą rzeczy nie będzie szedł mechanik :/

Opublikowano

Z mechanikiem nie ma problemu, bardziej martwiłbym się o kubeł. 10 godzin to trochę długo, brak przepływu wody przez złoże a co za tym idzie brak tlenu może "wybić" bakterie jak masz możliwość to co godzinkę wymuś przepływ pompką do zalewania.

Opublikowano
Brazylia testów nie robiłem bo mi zabrakło bede robił jutro, kunta w tym czyms co wodę miałem nie chodził biolog mój błąd bo mogłem go tam podłączyc?No i wody nie było w baniaku jak to wszystko robiłem.

To byl blad bo mogles biologa zostawic na chodzie.Kup testy i sprawdz co i jak.

Jezeli chodzi o brak pradu i temat bakterii w filtrach to polecam wyjasnienie na blogu kolegi forumowego tutaj.