Jump to content

Seachem Cichlid Lake Salt

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś z Was używa tej soli? Ciekaw jestem opinii jej użytkowników, bo u mnie po rozpoczęciu jej stosowania pojawiły się małe problemy.

Posted

Otóż po użyciu tej soli zauważyłem zaczątki sinic i to jednocześnie w dwóch zbiornikach. To chyba nie przypadek. Wcześniej do przygotowania wody po RO przez dłuższy czas używałem soli Preis'a i wszystko było ok. Wydaje mi się, że sól Seachem'a jest zbyt bogata i dawki zalecane przez producenta są zbyt duże. O podobnych sytuacjach można poczytać na forach morskich. Tam zdarza się, że po zmianie soli na Tropic Marin Bio Actif, która to sól jest bardzo bogata, zdarzają się inwazje cyjanobakterii w zbiornikach.

• 4 years later...
Posted

Odświeżę trochę temat. Właśnie się zastanawiam nad zakupem soli. Polecacie Seachem Lake Salt czy może jakąś inna? Jak wygląda sprawa z sinicami? Sól Sachem ma wpływ na ich rozwój?

Posted

Ja używam i problem sinic nie występuje. Używał jej też chyba Heniu i również problemu sinic nie było. Jedno co jednak mogę napisać to, że słabo rozpuszcza się w wodzie. Mieszam i mieszam a i tak do akwarium wlewam z grudkami. W sumie znikają po chwili ale ryby często te grudki łykają. Początkowo się obawiałem aby im nic nie było ale do tej pory wszystko gra więc nie zawracam sobie tym głowy.

Posted

Dodam, że u siebie sinic nie zauważyłem a obie sole rozpuszczają się zanim opadną na dno 50l beczki ;)

Wysłane z telefonu