aarset Opublikowano 15 Października 2010 #1 Opublikowano 15 Października 2010 Czy ktoś z Was używa tej soli? Ciekaw jestem opinii jej użytkowników, bo u mnie po rozpoczęciu jej stosowania pojawiły się małe problemy.
Perez666 Opublikowano 15 Października 2010 #2 Opublikowano 15 Października 2010 A jakie problemy?Pytam z ciekawości , a sam używam soli JBL'a.
kunta Opublikowano 15 Października 2010 #3 Opublikowano 15 Października 2010 Pisz aarset co to za problemy bo się zacząłem się przymierzać do jej kupna....
aarset Opublikowano 15 Października 2010 Autor #4 Opublikowano 15 Października 2010 Otóż po użyciu tej soli zauważyłem zaczątki sinic i to jednocześnie w dwóch zbiornikach. To chyba nie przypadek. Wcześniej do przygotowania wody po RO przez dłuższy czas używałem soli Preis'a i wszystko było ok. Wydaje mi się, że sól Seachem'a jest zbyt bogata i dawki zalecane przez producenta są zbyt duże. O podobnych sytuacjach można poczytać na forach morskich. Tam zdarza się, że po zmianie soli na Tropic Marin Bio Actif, która to sól jest bardzo bogata, zdarzają się inwazje cyjanobakterii w zbiornikach.
misiek-1984 Opublikowano 6 Maja 2015 #5 Opublikowano 6 Maja 2015 Odświeżę trochę temat. Właśnie się zastanawiam nad zakupem soli. Polecacie Seachem Lake Salt czy może jakąś inna? Jak wygląda sprawa z sinicami? Sól Sachem ma wpływ na ich rozwój?
JemioloSeba Opublikowano 6 Maja 2015 #6 Opublikowano 6 Maja 2015 Ja używam i problem sinic nie występuje. Używał jej też chyba Heniu i również problemu sinic nie było. Jedno co jednak mogę napisać to, że słabo rozpuszcza się w wodzie. Mieszam i mieszam a i tak do akwarium wlewam z grudkami. W sumie znikają po chwili ale ryby często te grudki łykają. Początkowo się obawiałem aby im nic nie było ale do tej pory wszystko gra więc nie zawracam sobie tym głowy.
spiochu Opublikowano 6 Maja 2015 #7 Opublikowano 6 Maja 2015 Henrykużywał Seachem ale buffer. Post nr 3 w tym wątku . Wysłane z telefonu
spiochu Opublikowano 6 Maja 2015 #9 Opublikowano 6 Maja 2015 Dodam, że u siebie sinic nie zauważyłem a obie sole rozpuszczają się zanim opadną na dno 50l beczki Wysłane z telefonu
JemioloSeba Opublikowano 6 Maja 2015 #10 Opublikowano 6 Maja 2015 Widocznie wynika to ze stężenia soli w roztworze. Ja używam litrowego pojemnika i się nie rozpuszcza a w akwarium znika szybko.
Rekomendowane odpowiedzi