Skocz do zawartości

Poprawne nazewnictwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przepraszam za taki mały off topic, ale nie znalazłem właściwego działu (żaden mi jakoś nie pasuje do zagadnienia, które mam tutaj zamiar poruszyć), a jako, że ten temat jest dosyć często odwiedzany- jak wynika z licznika, to napiszę tutaj, jakby, co proszę o przeniesienie do właściwego działu (a może temat albo ten post nagle "zniknie" jak to czasami bywa), ale do rzeczy:

zastanowiło mnie, że duża część użytkowników tego Forum (z których duża część to osoby będące członkami KM) nie zna podstawowych zasad taksonomii dotyczących pisania nazw gatunkowych, ta refleksja nasunęła mi się po spojrzeniu na podpis w postach Prezesa Klubu Malawi dotyczący Jego obsady, to jak? Prezes Klubu, a nie wie, że nazwy gatunkowe zawsze pisze się małą literą, nawet jeśli pochodzą od nazwiska (fuelleborni, demasoni itp.) i tym bardziej inne również (tropheops), a tylko nazwy "tymczasowe", "zwyczajowe"- poprzedzane przedrostkami sp., cf., dotyczące miejsca z którego pochodzą, nazwiska odkrywcy itp.- jednakże nie będące nazwą gatunkową danego zwierzęcia, pisze się inaczej- zgodnie z zasadami dotyczącymi nazwisk, miejsc itp.

no i oczywiście nie piszę tutaj o nazwach zwierząt w języku polskim, bo takich przypadków w opisach nie zauważyłem

fora takie jak to, winny również służyć propagowaniu zasad, a osoby "na świeczniku" winny chyba dawać przykład wiedzy

sorry, tak mi się skojarzyło przed śniadaniem

Opublikowano

A nie wie, a nawet nad tym się nie zastanawiał:)

Fakt , moja wina , już poprawiłem.

Nie rozumiem tylko , dlaczego piszesz , że Twój post ma zniknąć?

Że wytknąłeś mi błąd?

Ja się nie obrażam ,tym bardziej na kogoś od kogo można się czegoś nauczyć :D

Ciekawe myśli Ci przychodzą do głowy przy śniadaniu :mrgreen:

Opublikowano

Zaciekawił mnie ten wątek i postanowiłem trochę pogrzebać w necie ( przepraszam, ale do jakichkolwiek wersji papierowych słowników, encyklopedii etc. nie mam niestety dostępu "od ręki" )

Znalazłem dwie wypowiedzi, które potwierdzają wypowiedź Pimpki:

http://www.zgapa.pl/zgapedia/Zasady_tworzenia_nazw_systematycznych.html

oraz

Ortografia

Czy nazwy rodzajowe łacińskie np. rodzaj bakterii, piszemy wielką literą, oba człony, oczywiście jeśli są dwa?

Wielki słownik wyrazów obcych pod red. A. Markowskiego zaleca pisownię małymi literami obu członów nazwy bakterii.

W literaturze fachowej (medycznej i innej), na ulotkach leków, w prasie, w Encyklopedii PWN zwraca jednak uwagę inna pisownia – pierwszy człon łacińskich nazw rodzajowych baterii pisany jest wielką literą, a człon drugi (nazwa gatunkowa) małą, np. popularna Escherichia coli, reklamowana ;-) Helicobacter pylori czy słynna dzięki szpitalnej aferze Klebsiella pneumoniae itd. Taka pisownia łacińskich nazw organizmów żywych jest typowa dla nauk biologicznych, por. np. Monomorium pharaonis (mrówka faraona), Felis domestica (kot), Oryctolagus cuniculus (królik), Corvus corax (kruk), Hypericum perforatum (dziurawiec), Wielki słownik ortograficzny PWN pod red. E. Polańskiego nie wypowiada się niestety na temat bakterii, ale zwraca uwagę, że w przypadku polskich nazw roślin w tekstach specjalistycznych używa się nazw dwuczłonowych, które obejmują: a) polską nazwę rodzajową wyrażoną rzeczownikiem pisaną najczęściej wielką literą, B) polską nazwę gatunkową w formie przymiotnika pisanego małą literą, np. Agawa amerykańska albo agawa amerykańska, Begonia Englera albo begonia Englera itp. Sądzę, że można uszanować istniejący zwyczaj językowy i zapisywać łacińskie nazwy bakterii tak jak w literaturze fachowej.

za http://www.poradniajezykowa.us.edu.pl/baza_archiwum.php

Opublikowano

sam się czasem dziwie, jakie mi przychodzą myśli przed śniadaniem- ale akurat w tą niedzielę jestem usprawiedliwiony intensywnymi działaniami imprezowymi poprzedniego wieczoru/nocy,

a tak na poważnie, to uważam, że nazewnictwo jest wbrew pozorom istotną rzeczą i dlatego zwróciłem na to uwagę, może w nie najgrzeczniejszy sposób, za co przepraszam- ale moje intencje były pozytywne, zasady, o których mowa w tym temacie są w gruncie rzeczy jasne i proste, a przez ich stosowanie na pewno forum będzie bardziej "profesjonalne"

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.