Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem że moje maingano dziwnie się zachowuje ( nie wiem czy to samiec czy samica i nie wszystkie tylko zauważyłem to u jednego osobnika ) mianowicie podpływa na samo dno aż dotyka brzuchem piachu i się trzęsie około sekundy, rusza się na boki i po chwili przestaje i za jakiś czas znowu tak. Nie wiem czy to jakieś zaloty czy coś ? może ktoś się spotkał z takim zachowaniem lub wie co to może oznaczać ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

hmm mój samiec ok 10-11cm też jakoś ostatnio zamulony jest cały czas okupuje dno . . . i tak sobie tam przesiaduje. . .

jak tylko podchodze do szyby pływa energicznie jak wszystkie pysie. . . hmm może to dla tego że jest samotny (1 przedstawiciel tego gatunku w moim zbiorniku) bo oczekuje właśnie na dostawe samic. . .

Opublikowano

Tak się zastanawiam czy jak ryba podpływa na dno i rusza się energicznie ( trzęsie ) i po chwili przestaje to czy to zachowanie jest samca który chce zwrucić uwage samicy czy może samica chce aby samiec ją zaóważył ? Tak pytam bo jeżeli tak będzie robił tylko przedstawiceil jednej z pułci to można rozpoznać czy to samiec czy samica.

Opublikowano
  spriterank napisał(a):

Tak się zastanawiam czy jak ryba podpływa na dno i rusza się energicznie ( trzęsie ) i po chwili przestaje to czy to zachowanie jest samca

Typowe zachowanie dla samca.

spriterank napisał(a):
zwrucić zaóważył pułci

Sorry za OT ale tego nie da się czytać!Ludzie zmieńcie przeglądarki na takie które mają wtyczki odpowiedzialne za ortografię.

• 1 rok później...
Opublikowano

Cl2 - 0, pH - 6,8, KH - 4 st. niemieckie, GH - >4 st. niemieckie, NO2 - 2

NO3 - 25

Akwarium założone 3 tygodnie temu, rybki wpuszczone tydzień temu. Wystrój to kamień Serpentynit, piasek kwarcowy, 5 szt anubias.