Skocz do zawartości

ślimak w filtrze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio przy podmianie wody postanowiłem wyczyścić też filtr zewn. ATMAN po wyjęciu wszystkich wiaderek na samym dnie zobaczyłem rodzinkę ślimaków . Jeden z nich miał nawet już ok 1 cm reszta ok 5 szt. miała po ok 4 mm. Czy to świadczy dobrze o parametrach wody. Wodę kontroluję co jakiś czas i jest OK , no może oprócz NO3 które trudno mi utrzymać na przyzwoitym poziomie , zazwyczaj kręci się wokół 40!

Opublikowano

Skad pomysl, ze jak tuberculusy wchodza do kubla to oznaka dobrej wody ? Zapewniam Cie, ze jedno z drugim nie ma nic wspolnego.

No3 w granicach 40 to jeszcze nie taki dramat, raczej miesci sie w normie.

Opublikowano

to nie pomysł, tylko przypuszczenie, po za tym wcale się przy nim nie upieram, a skoro ślimakowi tam dobrze to chyba nic złego?

Opublikowano

W końcu tam zdechnie i rozłoży się dodając do wody (po całym długim cyklu rozkładu) azotany. Zresztą kiedy padnie w każdym innym miejscu będzie podobnie :) Jest zależność między ilością tych ślimaków a parametrami wody.. duże ilości naraz świdrów świadczą o tym,że żarcia mają w bród,intensywnie się mnożą, więc może przekarmiasz ryby a co za tym idzie pogarszasz sobie parametry wody w akwa - więcej materii organicznej do rozłożenia to więcej azotanów w wodzie.

Opublikowano

A gdyby tak wpuścić helene ( ślimaka ) to on by zmniejszył populacje świderków tylko czy one zjadają też zdechłe świderki ? no i co z reakcją pysków na nie ?