Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamierzam kupić mocniejszy filtr wewnętrzny do akwarium, bo mój stary nie daje rady nawet podnieść rybich odchodów leżących pod nim. Zastanawiam się nad tym filtrem http://allegro.pl/robizoo-filtr-wewnetrzny-hj-922-950-h-120-240l-i1247894038.html . Cena, wydajność i pobór prądu wychudzą na plus w porównaniu z samymi głowicami firm mniej znanych.

Czy ktoś już takiego filtra używał i możne się podzielić spostrzeżeniami?

Poradźcie czy lepiej będzie ciągnął tak jak jest kompletny w obudowie, czy wywalić plastiki i dać samą gąbkę jak do głowicy?

Dzięki z góry za porady.

Opublikowano

witam ja używałem tylko mocniejszego albo 1200 albo 1400l/h jedyne minusy to:

-głośna praca

-kiepska jakość

pracował 24h i już nie pracuje. dla mnie kicha, taniocha.

Ale moc ma to trzeba przyznać i to plus oraz cena.

Pamiętaj zasadę kupujesz tanio, kupujesz dwa razy najpierw tanio później dobrze :mrgreen:

Dostosuj podpis pod wypowiedzią do wymogów regulaminu. mutra

Opublikowano
Kup glowice resuna albo atmana 1500 l/h + gabka i po klopocie. Sprawdzona kombinacja.

Chcesz żeby mi szybę wypchało po przeciwnej stronie akwarium, to tylko 100l z małym haczykiem ;)

Opublikowano
Kup glowice resuna albo atmana 1500 l/h + gabka i po klopocie. Sprawdzona kombinacja.

Chcesz żeby mi szybę wypchało po przeciwnej stronie akwarium, to tylko 100l z małym haczykiem ;)

w sumie to tak jeżeli to zwykłe 80cm dł. to spokojnie wystarczy przepływ 600l/h +gąbka tu polecę atmana sprawdzona głowica, nawet leży u mnie dalej....

1200-1500l/h i więcej to 120cm 150cm i analogicznie więcej :-)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zdecydowałem się jednak na ten filterek http://allegro.pl/robizoo-filtr-wewnetrzny-hj-922-950-h-120-240l-i1247894038.html gdy jadąc do pracy zobaczyłem gościa na poboczu grzebiącego coś pod maska mercedesa. Wniosek jaki mi się nasunął to to, że i mercedesy się psują wiec niewielka będzie moja strata jak wtopię tylko 25 zł. (jedna flaszka ;)). Po prawie miesiącu użytkowania mogę napisać, że sprawdza się rewelacyjnie. Dmuch ma dobry i jest praktycznie niesłyszalny (dopiero przykładając ucho bezpośrednio do szyby na której jest zamocowany słychać jego pracę. Obudowę poddałem lekkiemu tuningowi poprzez wywiercenie otworów w jej bocznej i tylnej części.

Może w chińczykach zależy na jaki egzemplarz się trafi.......mi się fartło.

Może od razu zadam pytanko: Co mam źle ustawione, że prąd wody odbijający się od szyby po przeciwnej stronie akwa wraca dołem ciągnąc ze sobą wszystkie nieczystości w kierunku filtra i przed samym filtrem zostaje ponownie zaciągany w góre przez siłę wypychanej wody z wylotu filtra?

Rysunek poglądowy ;)

post-7755-14695712707657_thumb.jpg