Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za rady :D

Za tłem jest przepływ wody, mam tam umieszczone zasysanie filtra zewnętrznego. Szczeliny (przynajmniej celowo) nie robiłem bo odradzał mi to sprzedawca!!!

Jeśli jednak samice inkubują dłużej niż jest to napisane w książkach, to może to być spowodowane tym, że obawiają się o los potomstwa.


No właśnie inkubują krócej. Temperature mam w granicach od 26-29 C.

bo chyba zasysanie jej z tamtąd może powodować problemy dla narybku

Myśle że zasysanie wody nie było by kłopotem dla narybku, ale chyba lepiej by filtr wewnętrzny oczyszczał większą przestrzeń z zanieczyszczeń mechanicznych, a natlenioną wode wpuszczał młodym.

pozd darek

Opublikowano
No właśnie inkubują krócej. Temperature mam w granicach od 26-29 C.


A mozesz konkretniej ? :) Krócej tzn ?

Skąd takie wachania temperatury? Czy to jest na poządku dziennym ?


Piotr.

Opublikowano

Tak, jak powiedział PiotrQ, przydałoby się dokładniej. Jeśli temperatura wynosi 29 st., to nic dziwnego, że inkubują krócej. Standartowo podaje się 21 dni przy temperaturze 28 st. Wyższe temperatura przyspiesza rozwój organizmów żywych (poprzez przyspieszenie metabolizmu), niższa spowalnia. Dlatego też, jeśli chcesz w bezpieczyny sposób wydłużyć inkubację, obniż trochę temperaturę. Oczywiście w granicach przyzwitości.

Opublikowano

Co do czasu inkubacji: przy M. zebra red-red i Labidochromis sp. hongi ok 2 do 2,5 tygodnia.


Podałem temperature w okresie ostatnich 4 tygodni. Wyższa była spowodowana długotrwałymi upałami.


Darek

Opublikowano
Wyższe temperatura przyspiesza rozwój organizmów żywych (poprzez przyspieszenie metabolizmu), niższa spowalnia. Dlatego też, jeśli chcesz w bezpieczyny sposób wydłużyć inkubację, obniż trochę temperaturę. Oczywiście w granicach przyzwitości.


Należy zaznaczyć, że ta reguła, znajduje odzwierciedlenie tylko u organizmów zmiennocieplnych.

Opublikowano
Wyższe temperatura przyspiesza rozwój organizmów żywych (poprzez przyspieszenie metabolizmu), niższa spowalnia. Dlatego też, jeśli chcesz w bezpieczyny sposób wydłużyć inkubację, obniż trochę temperaturę. Oczywiście w granicach przyzwitości.
Należy zaznaczyć, że ta reguła, znajduje odzwierciedlenie tylko u organizmów zmiennocieplnych.

Oczywiście, dzięki za dodanie :wink: .

Opublikowano

Mam jeszcze prośbę, nie chciałbym żeby to umknęło, proszę o opinię nt. tego sposobu mocowania tła (jako kotnika) i sposobu jego filtrowania/napowietrzania. Chciałbym u siebie coś takiego zastosować a nie wiem czy moja koncepcja (z rysunku) jest prawidłowa.

Opublikowano

hm........ co do filtracji za tłem to uważam, że jest to zbędne gdyż połączenie tła z ściankami bocznymi nie będzie na tyle szczelne żeby nie było ruchu wody. Nie da się tego tak szczelnie połaczyć. Sposob moim zdaniem jest prawidłowy aczkolwiek musisz zwrócić uwage na jedną ważna sprawe. Jeżeli będziesz chciał odłowić młode rybki to musisz mieć na tyle miejsca aby włożyć tam siatke, więc zbyt skomplikowane ułożenie tła może wtedy przeszkodzić.

Opublikowano

ja sie jednak nie zgodze - filtracja za tlem musi byc - tzn. musimy tam wymusic ruch wody, inaczej doprowadzimy do jej "skiśnięcia", mimo, ze polaczenia tla z akwarium nie sa w 100% szczelne

Opublikowano

Jeżeli tak to można zrobić jeszcze inaczej. Odsunąć troszke tło i wstawić kawałek takiej siateczki z jakiej kolega Starykot wykonał koszyki do swojego sumpa i w taki oto sposób możemy udostepnić filtracje wody za tłem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.