Skocz do zawartości

Czy taki poziom azotanow to problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam malawi 450 litrow z filtrem tetra ex 1200 oraz cyrkulatorem 2000l/h.

Okolo 30 rybek, nie za duzych i troche roslin.

Akwarium przed wpuszczeniem ryb mialo zerowe poziomy azotanow i azotynow.

Ryby maja sie dobrze, sa ruchliwe, chetnie przyjmuja pokarm itp, zadnych objawow choroby, a jednak...

w ciagu ostatnich 4 miesiecy pozegnalem ze 2-3 ryby, ktore zmarly nagle, bez ostrzezenia, przyczyna nieznana.

Gdy stalo sie to ostatnim razem, postanowilem zbadac w laboratorium wode tuz przed cotygodniowa podmiana...

Wyniki wody z akwarium:

pH - 8,20

azotyny - 0,0337 norma poniżej 0,50

azotany - 67,86 norma poniżej 50

gdy patrze teraz w akwa, wszystko jest perfekcyjnie, nie widac zadnych objawow niedomagania...

czy taki poziom azotanow tuz przed podmiana wody moze martwic?

filtr kubelkowy tetra sluzy jako biolog, ma jednak w sobie standardowe wyposazenie: plastikowe kulki, ceramiczne kulki, gabke i wiskoze...

a moze zrezygnowac z czegos na rzecz wiekszej ilosci np. keramzytu?

moze wywalic te plastikowe kulki, wiskoze i gabki i wrzucic tylko keramzyt lub odpowiednik?

Opublikowano
No2 i no3 oba masz za wysokie. Odmulaj, czyść filtry, sprawdż no3 w kranie bo coś jest nie w porządku.

No2 za wysokie?

Przecież tego żaden używany przez nas test nie wykryje...

Co do NO3 to:

Wymiana, podmiana, dokładka medium nic Ci nie da bo przy tym typie filtracji NO3 jest efektem końcowym więc musisz jakoś je zbić.

Tu napotykamy problem z którym boryka się wielu akwarystów (w tym i ja) - jak go skutecznie zbić.

1 - podmianami wody - napisz jakie robisz podmiany i jak nebe napisał wcześniej zmierz jakie parametry ma kranówka lub jakakolwiek inna ciecz którą stosujesz do podmian

2 - możesz pobawić się z denitryfikatorem - długa i denerwująca praca często nie przynosząca żadnych efektów, bądź też przynosząca efekty niezamierzone i niechciane

3 - hydroponika - poczytaj było na forum

4 - różnego rodzaju żywice jonowymienialne itp...

Opublikowano

1. czyli nie warto wymieniać niczego w kubełku?

2. czy taki poziom TUŻ PRZED wymianą jest problemem?

dołożę nieco więcej roślin... to na pewno... tego rogatka...

Opublikowano

Jestem mało doświadczony w tym temacie ale wydaje mi się iż nasze testy np z JBL na NO2 nie są aż tak dokładne jak twoje pomiary z laboratorium a co do NO3 to przed podmianą wydaje mi się że jest ok bo teraz podmienisz miedzy 15 a 30 % wody i zbijesz NO3 do około 40 tak mi się wydaje ale niech bardziej doświadczeni się jeszcze wypowiedzą Pozdrawiam :D

Opublikowano

Jasne, ze nic nie pomoze...

czy pomoze natomiast wymiana plastikowych kulek na cos ceramicznego, w czym zamieszkaja bakterie nitryfikujace...

czy te bakterie rozkladaja azotany?

Opublikowano

Jeśli NO3 jest takie wysokie to znaczy,że nasze ulubione bakterie działają bardzo dobrze. Grosheck, azotanów nic nie rozkłada, przynajmniej w kuble, możliwości powstania tam i działania jednoczesnej wydajnej denitryfikacji są cholernie małe. Rogatek pewnie zjada inne związki amonowe a nie no3, ale na pewno jakoś tam wpłynie pozytywnie na stan wody. Dalej proponowałbym sprawdzenie azotanów w wodzie używanej do podmian i/lub wprowadzenie częstszych albo większych podmian wody w akwa.

Opublikowano

Zgadza sie. Co do wysokiego no3 polecam hydroponike. Koszt znikomy, efekt rewelacyjny. U mnie no3 zmalalo z 50 do 5. Po 3 tygodniach bez podmian wynosilo 10. Jak ktos chce to za 4 piwka dam 10 wyrosnietych trzykrotek z mojego filtra.