Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w korpusie w części przeźroczystej tworzy się nalot ,którego nie potrafię usunąć.Macie jakieś sposoby aby się go pozbyć,czy go myjecie aby był przeźroczysty

Opublikowano

klosz od wewnątrz wygląda jakby go przeszlifowano papierem ściernym.Próbowałem go na różne sposoby wyczyścić, ale zmętnienie dalej pozostaje.Zauważyłem to podczas wymiany wkładu sznurkowego, jak korpus trochę się przesuszył klosz zmętniał i za żadne skarby tego nie idzie usunąć.

Opublikowano

Miałem podobny przypadek właśnie w trakcie wymiany wkładu. Wyglądało to tak jakby zaszła jakaś reakcja chemiczna na ściankach klosza. Też tego wtedy nie doczyściłem a próbowałem nawet octem. To chyba zależy od składu tworzywa jakiego użyto do produkcji korpusu i składu wody wodociągowej. Teraz używam korpusów Aquafilter i takiego zjawiska nie zaobserwowałem.

Opublikowano
Miałem podobny przypadek właśnie w trakcie wymiany wkładu. Wyglądało to tak jakby zaszła jakaś reakcja chemiczna na ściankach klosza. Też tego wtedy nie doczyściłem a próbowałem nawet octem. To chyba zależy od składu tworzywa jakiego użyto do produkcji korpusu i składu wody wodociągowej. Teraz używam korpusów Aquafilter i takiego zjawiska nie zaobserwowałem.

To raczej muszę się pogodzić z tym faktem lub wymienić klosze, innej opcji nie ma?

Opublikowano

Jeśli nie chcesz mieć matowych to pozostaje chyba tylko wymiana. Obawiam się jednak, że będziesz musiał wymienić całe korpusy bo nie wiem czy uda się kupić same klosze. Poza tym zwróć uwagę, że do korpusów jednego producenta nie pasują klosze innych (inny gwint).

Opublikowano

Dzięki za info. Jeszcze w kloszu w miarę widać więc zostawię, tylko zastanawiam się czy ta reakcja chemiczna nie zaszkodzi rybom,parametry wody w akwarium bez uwag ryby też.