Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No dobra,od wczoraj już pływają 3+3 Membe deep(miało być 2+4 ale jakoś tak wyszło :? ) i 1x3 mpangi.

Membe wyglądają rewelacyjnie,jeden samiec już przepięknie wybarwiony ok.5-6cm reszta chłopaków od czasu do czasu się z nim próbuje pływając w kółko ale na koniec zawsze obrywają.

Wogóle aktualnie dominujący samiec Membe w ciągu niecałego dnia stał się panem całego akwa zasiedlając wszystkie groty tunelei inne zakamarki oraz wolne przestrzenie :o Mpangi są jeszcze małe ok.3cm i troche obskubane :( więc nie mają szans na panowanie.

Ciekawe co będzie bo dzisiaj wpuszczamy samca mpangi wielkości tego membe który jak dotąd był zdominowany w innym akwarium ,ciekawe kto zawładnie naszym akwa,a może to jakoś się rozłoży?

Z kolei zastanawiam się czy ok.6 cm samiec mpangi nie będzie za duży do swoich 2-3 cm pobratymców? co sądzicie?

PS.najlepsze fotki ryb postaram się dorzucić do galerii

rozmiary nie mają tu znaczenia , większy samiec powinien ignorować mniejszych kumpli i kumpelki do czasu "dojrzewania".

Gdy samiec 6cm osiągnie z 8cm , to te młode też pewnie z 5-6cm bedą mieć i wtedy się pogonią troche o dominacje , ale pewnie bezkrwawo ...

PS.Wyobraź sobie , ze mam aktualnie 2-3cm saulosi [młode samczyki] i się 2 z nich ciągle tłuką.

Opublikowano

oczywiście jestem laikiem i nie znam się tak jak wy ,ale jedna z rybek wybarwia się w pasy zdecydowanie i intensywnie stąd wnioskuję że to samiec.

Już jestem po obserwacji z wpuszczenia dużego mpangi.Więc tak,Membe nadal dominuje w akwa mimo że jest mniejszy ale jest jedno miejsce z którego Mpanga nie dał się wywalić i tam już jest jego rewir.No i wybarwił się podobno tak pięknie ,że nigdy wcześniej w poprzednim akwa tak nie wyglądał :shock:

aha ,chciałem podziękować za poradzenie mi sklepu internetowego Malawian ,skąd przyszły wczoraj ryby,coprawda miało być Membe-2x4(a jest 3x3) a mpanga 0x4(a jest 1x3) ale nic to,Membe są przepiękne a mpangi podrosną i tez będzie OK.Dokupie jeszcze jedną samicę Membe(jedyna chyba dostępna w Lublinie -już zaklepałem) i więcej gatunków ani ryb nie przewiduję,zobaczymy jak się rozkręci,narazie jest bardzo ciekawie :o

EDIT: na avatarze jest m=juz mój Membe-dominant :)

Opublikowano

u mnie kazda samica goniac inna miala chwilowe pasy , by pozniej byc brazowa i mimo obserwacji w 100% samicy bedziesz po inkubacji,dominujaca samica tez wygladem moze przypominac samca...

Co do Twojego mpangi daj mu jakies 2 dni jak jest wiekszy od membe z pewnoscia zostanie szefem:)

Opublikowano

zapewne masz racje,jednak mam wrażenie że samce nawet te małe mają wyrażne pasy na czole,ale to tylko moje przypuszczenia,skoro mówisz że tak trudno w tym okresie rozwoju rozpoznać samca od samicy to pewnie tak jest.

Poobserwuję..zobaczymy, :)

Opublikowano

Krotki czas temu tez musialem rozroznic samce od samic bo potrzebowalem konkretnych plci w glownym zbiorniku - wtedy mialy 3-4cm. Kierowalem sie tym, ze samiec ma wyraznie ostrzej zakonczone pletwy grzebitowa i odbytowa oraz tak jak powiedziales pasy - u mnie samiec jest juz (w tej chwili 4-5cm) wyraznie jasniejszy od samic (ciemne pasy na bladoniebieskim a nawet srebrnym tle), zas samice sa ciemno-fioletowe lub brazowe i pasy jedynie u nich obserwuje jak konkuruja miedzy soba - te pasy sa na ciemnym tle a nie jasnym jak u samca. No i jak narazie moje celowania sie sprawdzaja poniewaz dwie na 3 celowane tym sposobem samice nosza ikre.

Opublikowano

Ja mam saulosi i mpange od lutego (w tej chwili oba samce maja ok 8cm z leka przewaga dla mpangi - piekny okaz). U mnie samiec mpangi zaczal dominowac jakies 3-4 miesiace temu kiedy dolozylem troche kamieni. Wczesniej akwarium bylo samca saulosi (tzn byl wtedy chociaz troche wybarwiony i odbywal tarlo) a samiec mpangi mu nie przeszkadzal - bardzo tolerancyjna sztuke saulosi mam. Teraz saulosi stal sie srebrno-zolty i mpanga go pogoni, ale tylko tak z zasady (krzywdy mu nie robi bo nawet nie ma skubnietego strzepka pletwy). Mpanga samiec piekna sztuka i nawet sie ciesze ze on kroluje - prawdziwy rybii mezczyzna - odwazny, plodny i kolorowy.