bartol Opublikowano 20 Stycznia 2007 #1 Opublikowano 20 Stycznia 2007 witam, mam kilka pytań odnośnie oświetlenia nocnego 1.czy oświetlenie nocne ma się palić całą noc czy tylko pewien czas (ile czasu?) przed całkowitym wygaszeniem światła w akwarium 2.czy może to być zwykła listwa z diodami LED (12 sztuk), gdzie najlepiej je zamontować,ile ich zamontować? pozdrawiam
nimbo Opublikowano 20 Stycznia 2007 #2 Opublikowano 20 Stycznia 2007 1. u mnie owsietlenie nocne pali sie calo noc, wlaczam je 10 minut przed zgaszeniem dziennego. 2. ja mam swoie diody nad powierzchnia wody, co 2cm dioda.
Gość pfpp Opublikowano 20 Stycznia 2007 #3 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Nie ma sensu szalec z diodami.... moja rada to 10mm diody dyfuzyjne niebieskie. U siebie mam dwie takie na 150cm dlugosci zbiornik i IMHO spokojnie to wystarcza.... jak ktos chce miec jasniej moze dorzucic 3, ale moze to byc za duzo. Plus diod dyfuzyjnych jest taki, ze przynajmniej u mnie swiatlo jest w miare idealnie rownomiernie rozprowadzone po calym zbiorniku i nie ma jasnych plam na dnie.
Dafra Opublikowano 21 Stycznia 2007 #4 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Ja mam oświetlenie nocne z wykorzystaniem 6 diod LED (niebieskie) przy długości 150 cm zbiornika i to IMHO wystarczy. Co do zapalania to nie mam żadnej reguły.
Rekomendowane odpowiedzi