Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

700zł? Do kieszeni nikomu nie chcę zaglądać ale...za takie pieniądze kupisz nawet jakieś moduły sztucznych skał, o naturalnych które można mieć/znaleźć za darmo już nie wspominając. Ostatnio ktoś prezentował przepięknie wykonane tło z piaskowca, do którego się nie umywały typowe budżetowe wydmuszki ze sklepu. Wystrarczy trochę pomysłowości żeby urządzić świetne akwarium za grosze a kasę przeznaczyć na dobrej jakości pyśki, sprzęt i rachunki za prąd. Nawiasem mówiąc statek bardzo ładnie wykonany, byłby hitem niejednego amerykańskiego akwarium, ale ja będę wszystkich namawiał na wystrój nawiązujący jakoś do siedlisk gatunków które się tam trzyma, więc polecam kupić i niech się kurzy na półce.

Opublikowano

zalezy chyba tez jakich kamieni? Moze jakies zdjecie macie ?

i w sumie te tla za 200zl troche obciachowe sa przynajmniej takie odnosze wrazenie.

Myslalem jedynie nad takim plaskim

http://allegro.pl/tlo-strukturalne-150x50-cm-plaskie-1-5cm-i1224776196.html

ale nie wiem jak to bedzie tez wygladalo w akwarium.

co do kamieni podobaja mi sie KNIFE STONE i GREY MOUNTAIN z allegro ale one kosztuja 20zl za kilogram ;/

Opublikowano

Tło jak tło złe nie jest a z czasem zarośnie glonem i będzie oki.Alternatywą dla tła jest wyklejenie tylnej szyby czarną folią Oracala(mam u siebie i polecam)co da baniakowi niezłą głębię.

Kamienie:

-piaskowiec

-serpentynit

-wapienie

od wyboru do koloru,cena bez porównania :D

Opublikowano

no wlasnie nie bardzo podobaja mi sie takie kamole.

a przy tamtych nie wiem czy zmieszcze sie razem z tlem aby bylo ich wystarczajaco zeby utworzyc jakas ciekawa dekoracje.

Moze ktos wie ile kg starczy na utworzenie czegos fajnego?

Opublikowano

Proponuję serpentynit,ciekawa gama kolorystyczna,a co do kg ciężko ocenić idziesz na skład kamieni wybierasz co Ci odpowiada a potem w domu kombinujesz.Np ja w akwa mam ok 200kg serpentynitu.

Opublikowano

Na twoim miejscu przejechał bym się do jakiegoś dobrze zaopatrzonego składu kamienia, z pewnością wyszukasz sobie skałki jakie ci się podobają, może nawet ładniejsze niż te które wymieniłeś.

Opublikowano

Dżizas, a kto to może wiedzieć. Można ułożyć jakąś kupę kamieni na sucho i zważyć, ale to też bez sensu bo ten wystrój jeszcze będziesz 5 razy zmieniał jak znam życie. Niektórzy tu bardzo chwalą serpentynit, ale heca jest taka,że każde skały zarosną w końcu w wodzie i będą wyglądały podobnie a rybom wszystko jedno. Widziałem ciekawie zrobione dekoracje z otoczaków, z lawy z kamieni oblepionych cerasitem. Kwestia pomysłowości, gotowej recepty nie ma.Patent z ciemną folią zamiast tła jest naprawdę fajny.