Skocz do zawartości

Pierwsze pomiary

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tydzień po zalaniu zbiornika dokonałem pomiarów , a oto co mi powychodziło;

Ph 7,5 ( takie mam w kranie więc chyba żadnych zmian nie ma )

Kh 9

Gh 11

NO2 0,2

NO3 5 ( są tam dwie skale do sprawdzenia ja sugeruje się tą na dole mam nadzieje że dobrze, popełniłem błąd w tym pomiarze bo nie poczekałem 10min no ale następnym razem poczekam)

i co o tym powiecie ?

Opublikowano
Skoro to nowy baniak to możesz sprawdzić jeszcze NH3/NH4

Czy NO2=0,2 wyszło Ci z pomiarów czy też jest to początek skali?

Nie mam więcej testów już i nie mam zamiaru kupować bo kasy nie ma wię powinno wystarczyć to co mam a co do NO2 to nie bardzo rozumiem pytanie, normalnie na skali jak porównywałem to taki kolor był który odpowiadał liczbie 0,2

Opublikowano

Uchh :/

a co zrobisz jak kasy zabraknie Ci na jedzenie dla ryb? Też nie będziesz miał zamiaru już więcej kupować?

Więc oświadczam Ci że nie jest tak jak myślisz, że wszystko będzie ok i nie czekają cię żadne kłopoty bo z takim podejściem to chyba początek twojej zabawy w akwarystykę jakiej świat nie powinien oglądać.

Powodzenia.

Opublikowano
Uchh :/

a co zrobisz jak kasy zabraknie Ci na jedzenie dla ryb? Też nie będziesz miał zamiaru już więcej kupować?

Więc oświadczam Ci że nie jest tak jak myślisz, że wszystko będzie ok i nie czekają cię żadne kłopoty bo z takim podejściem to chyba początek twojej zabawy w akwarystykę jakiej świat nie powinien oglądać.

Powodzenia.

Podstawowe testy mam więc chyba to jest najważniejsze, do tej pory ile osób się pytałem to tyle powiedziało mi że mam komplet i powinno być ok i mógł bym zrobić jeszcze NH... ale jak nie mam to powinno się obejść bez tego więc nie porównuj kupna następnych testów bez których można sobie poradzić z jedzeniem bo to tak jak by pokarmów dla rybek bylo 100 a ja miał bym 98 i równie dobrze mógł byś powiedzieć że jak nie mam 100 to mam złe podejście do akwarystyki.

Opublikowano

Yaro miał na myśli,że startując nowe szkło z kranówką, po rozpoczęciu cyklu i mielenia wody przez filtry, jednorazowy pomiar no2 nie daje ci żadnej informacji o tym, czy prawidłowo przetwarzane już jest NH3 (NH4+ jak kto woli). Obecność jonu amonowego w wodzie jest o jeszcze groźniejsza dla ryb niż azotynów, zwłaszcza w takim pH. Test na amoniak może wydawać się zbędnym wydatkiem bo rzadko się przydaje, ale bez tego prostego pomiaru niejako błądzisz po omacku. Bez tej dodatkowej informacji bedziesz opierał się tylko na pomiarach NO2 co kilka dni,żeby określić czy rośnie jeszcze czy dąży do zera itd. Może odpowiedź jaką dostałeś to był automatyczny skrót myślowy ale hej, nikt ci tu źle nie życzy.