Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cieszyłem się jak dziecko z pierwszej inkubacji a teraz widzę, że to co starszyzna mówiła to najprawdziwsza prawda: akwa mam od czterech miesięcy a: jedna redka jest juz po odwóch udanych inkubacjach, druga właśnie rozpoczęła, maingano jedna nieudana ink. i dwie udane u dwóch samic. Tylko saulosi jakieś trochę nie ten tego, ale pewnie jeszcze za młode :D Też tak macie? :)

Tak sie tylko chciałem pochwalić ;)

Posted

U pyszczaków z rozmnażaniem nie ma raczej problemów, za to osoba trzymająca pyszczaki z czasem problemy mieć zaczyna bo powstaje problem co zrobic z nadprogramowymi rybkami, bo że cos zrobić trzeba tzn się ich pozbyc z akwa to raczej oczywiste, tak więc pierwsze udane tarła i pierwsze maluchy to kupa radości a juz potem to kupa kłopotu.

Posted

no niestety mars ma calkowita racje, pierwsze maluchy to duzo radochy...potem to juz ciut gorzej, ja ostatnio musialem ok 15 redziow oddac do zoo sklepu bo nie mialem co z nimi zrobic a spuszczanie ich w klozecie to nie dla mnie, jedyna rada jest nie odlawianie inkubujacych samic (a i to nie skutkuje w 100% bo zawsze 1-3 male sie zbunkruja gdzies)

Posted

dlatego warto pomyslec o jakims 2m akwarium i "przejsc" na drapiezniki :twisted::twisted::twisted::twisted::twisted::twisted:

mbuna jest wspaniala, ukochane msobo najwspanialsze...ale jak we wroclawiu parke nimbo zobaczylem to stwierdzilem ze te "piranie" wczesniej czy pozniej zaczne hodowac :> :D

Posted
dlatego warto pomyslec o jakims 2m akwarium i "przejsc" na drapiezniki :twisted::twisted::twisted::twisted::twisted::twisted:

mbuna jest wspaniala, ukochane msobo najwspanialsze...ale jak we wroclawiu parke nimbo zobaczylem to stwierdzilem ze te "piranie" wczesniej czy pozniej zaczne hodowac :> :D

Ooo pochwalam takie myslenie :wink::D , tak powinno byc :twisted::wink:

Posted

Nimbo, czy jest jakiś drapieżnik, który może - jak proponował

mars - słuzyć za regulator do młodzieży w akwa z roślinożerną

mbuną? Bo fryeri to raczej chyba nie bardzo, ze względu na

dietę... taki "okazjonalny" drapieżnik by się przydał :-)

milc

Posted

milc - nibo to same potwory :wink: trzyma, natomiast co do takiego drapieznika to jest on wśród przedstawicieli samej Mbuny i nazywa się Melanochromis chipokae i z zadania o któreym piszesz powineien się dobrze wywiązać.

Posted

Cóż, biorąc pod uwagę, że mam w zbiorniku podobne

w sumie maingano, już lepszy chyba byłby Melanochromis

labrosus :-)

milc

Posted
Cóż, biorąc pod uwagę, że mam w zbiorniku podobne

w sumie maingano, już lepszy chyba byłby Melanochromis

labrosus :-)

milc

i w dodatku jaki całuśny :wink::D

Posted
Nimbo, czy jest jakiś drapieżnik, który może - jak proponował

mars - słuzyć za regulator do młodzieży w akwa z roślinożerną

mbuną? Bo fryeri to raczej chyba nie bardzo, ze względu na

dietę... taki "okazjonalny" drapieżnik by się przydał :-)

milc

wpusc ok.10cm linni ryba ta wyzera mlode dosc szybko i jest w miare spokojna :D:D

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Cześć po 1.5 roku w swojej 112l przesiadam się na taki zbiornik moglibyście mi zaproponować jakąś fajną obsadę pod takie szkiełko.  
    • Obsada mało urozmaicona kolorystycznie, tak moja subiektywna opinia
    • Maluszki Red Rubina: Samiczka Samiec   I inne       Pierwsze fotki, samiczki i samca, to ryby, które dałem do roślinnego jak miały tydzień. teraz mają 3cm. Pozostałe fotki to młode, które trzymałem w kotniku ok 2 miesiące i teraz dałem dopiero do roślinnego i te mają ok 2cm, mimo że były bardzo regularnie i obficie karmione. To pokazuje, jak ważne jest dla ryb środowisko, w którym żyją, szczególnie we wczesnym etapie. W roślinnym oprócz regularnych posiłków miały dodatkowo florę i mogły podskubywać glony przez cały dzień. Miały też zapewnioną lepszą jakość wody, ze względu na filtrujące ją rośliny. Jest to dobra lekcja na przyszłość.
    • Takie haremy żeby stworzyć to musisz kupić 12/15 sztuk danego gatunku na start. Ja zamiast yellow dałbym maingano i będzie "pico bello".
    • Tak, już mam formatki docięte, stelaż i pokrywę robię sam bo ceny gotowców trochę dobiją, a tak profile z złomu spawarka i wio 😉
    • Czy według was niżej wymieniona obsada będzie ok dla początkującego Metriaclima estherae red red 2+5 Labeotropheus trewavasae thumbi west mc/ob 2+5 Labidochromis caeruleus yellow 2+5 Jeszcze można z 7 sztuk dorzucić ale sam nie wiem jakie, dostałem również informację że w takim zbiorniku jak mój to 60-80 sztuk 😳 ale to chyba przesada  Dzięki za porady 
    • "Jakie wymiary gąbki i ppi ? Ile i jakich mediów filtracyjnych ? U mnie przy takiej ilości mediów powinien być efekt samoczyszczenia... chyba że zarośnie pierwsza gąbka. Trzeba poczekać i zobaczyć  10 mc byłoby ok " Gąbka 50x50x5 30ppi. Tyle że potem woda leci do FX6 i Ultramax 2000 a tam też gąbki i chyba z 5 różnych ceramik. Zastanawiam się nad kaseciakiem - wg aquariumscience.org wychodzi mi najlepsza filtracja to taka bez mechanicznej gdzie jedno złoże ogarnia wszystko, im więcej "syfu" tym lepiej. Ile gąbki musiałby mieć kaseciak? Jak wygląda ten szklny filtr u Ciebie - od razu zrobiony razem z akwa? Jest doklejony czy wisi zaczepiony? W latach 90 miałem coś takiego - możesz pokazać foto?
    • Wiem że będę żałował bo już drugi raz żałuję 😁. Przejrzałem ceny na na rynku, akwarium o dnie 125x55 cm jest nie standardowe i kosztuje dwa razy drożej niż 120x40. I to w moim przypadku ma znaczący wpływ na wybór. Między kwotami prawie 1400zł a niewiele ponad 500zł (+ oczywiście dostawa w obu przypadkach) ma dla mnie znaczenie. Pozostaję przy mniejszym akwarium. Plan mam taki wzmocnić szafkę tak pisaliśmy wyżej: plecy z płyty meblowej 18mm i solidne nogi pod pionowe płyty dzielące szafkę na trzy części. Do przemyślenia mam jeszcze podpory bliżej przodu blatu, o których pisałem. Ewentualnie takie przygotowanie szafki żeby zawsze można było je dołożyć.
    • Wreszcie się stało🙃 od pomysłu do realizacji minął okrągły rok...  Stoi zalane, aranżacja już na gotowo. 70 litrów kształtek K1 po prawie 3 miesiącach moczenia w sumpie kolegi wróciło na swoje miejsce. Będę monitorował parametry ale myślę, że będzie raczej szybki start i zarybianie w przyszłym tyg. Jak tylko się nic nie wysypie po drodze.  Jak na pierwsze akwa z tym biotopem myślę, że wyszło nawet w miarę😉 oto efekt:
    • W Malawi z powodu braku lub śladowej ilości roślin nie spotkałem się z problemem z DOC. Problemy są z NO3 właśnie z powodu braku roślin. Dlatego jest sens używania żywic.  U mnie od wielu lat Purolite A520E. Pierwszą wymieniłem po chyba 8 latach. W sumie niepotrzebnie bo dalej działała.
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.