Komandor_paszczaK Opublikowano 28 Lipca 2006 #1 Opublikowano 28 Lipca 2006 Witam Mój Melanochromis auratus podkopuje się pod największą skałe, wczoraj zauważyłem że ta skała się rusza więc przesunąłem ją o kilka milimetrów. Starałem się nic nie zakopać. Teraz skała się nie rusza ale pewno za kilka dni melanek znowu zrobi podkop CO MAM ZROBIĆ???????
sisio Opublikowano 28 Lipca 2006 #2 Opublikowano 28 Lipca 2006 Domyślam się, że masz skałę postawiona (położoną) na piasku. Proponowałbym raczej umieścić ją na kawałku np. styropianu ułożonego bezpośrednio na dnie akwarium. Wtedy podkopy nie będą straszne, bo rybcie najwyżej dokopią się do wspomnianego już styropianu i na tym skończą. Ja mam styropian na całym dnie, no to ułożyłem płaskie skałki grubości ok. 2cm. I na to skałki "właściwe". Taka konstrukcja zapewnia stabilność a i nie tracę zbyt dużo na wysokości skałek (zawsze te parę centymetrów wyżej). P.S. Płaskie skałki są tyko pod dużymi.
Komandor_paszczaK Opublikowano 28 Lipca 2006 Autor #3 Opublikowano 28 Lipca 2006 Czy można dać pod skały ten jakby styropian który wkłada się pod akwa żeby wyrównać nierówności. Mi w sklepie powiedzieli że tak - w dość dobrym sklepie.
sisio Opublikowano 28 Lipca 2006 #4 Opublikowano 28 Lipca 2006 Myśle, że można. Ja mam taki z pewnego marketu budowlanego na C. Zwykły styropian będzie OK.
sabotage Opublikowano 28 Lipca 2006 #5 Opublikowano 28 Lipca 2006 Styropian pod pisaek nie mozna, ale nawet trzeba podlozyc.. wtedy nie ma zmartwien ze np cos zrobi podkop, lub jakies wieksze ziarno piasku/zwiru uszkodzi akwarium a wiec ja polecam styropian ja mam i sprawuje sie znakomicie!!! :x
grzechp Opublikowano 28 Lipca 2006 #6 Opublikowano 28 Lipca 2006 ja mam styropian tylko pod skałami , patent prosty zdający egzamin i żaden podkop nie straszny
Komandor_paszczaK Opublikowano 28 Lipca 2006 Autor #7 Opublikowano 28 Lipca 2006 spoko. Dałem już to co kupiłem. Myślę że bądzie super. Zakryłe to co wystawało, żwirkiem i nie widać tego
Rekomendowane odpowiedzi