Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich użytkowników tego forum proszę o pomoc, nie wiem czy ten wątek akurat tu pasuje, ale nie mogę znaleźć odpowiedniego za dużo innych wątków :). Zakupiłem ostatnio dorosłego SAMCA z odłowu ZEBRA CHILUMBA LUWINO REEF ryba wielkości około 14cm została poturbowana i dosyć dotkliwie poraniona przez SAMCA CYNOTILAPIA AFRA RED TOP podejrzewam, że problem tej sytuacji wynikał z faktu, że AFRA ma zbliżony kolor ( szatę godową) do CHILUMBY stąd taka agresja, a że ryba była spora łatwo było Ją namierzyć jak to ujmę. Ale nie przeciągajmy ryba została odizolowana podałem ECTOPUR na bazie soli dwie łyżeczki stołowe, chodź zalecają witaminy i coś antystresowego np. z witamin i w tym lekki anty stres fishtamin od SERY na szybszą regenerację, proszę mnie tylko powiedzieć czy warto podnosić temperaturę wody wpłynie to na przyspieszenie regeneracji płetw i skóry ryby bo jest dosyć mocno zagoniona i pokaleczona, płetwy całe, dosyć mocno obtarta skóra w okolicy ogona no i płetwa ogonowa i grzbietowa dosyć poszatkowana ryba na razie nie chce mnie jeść. Wpadłem na genialny pomysł żeby agresora w tym przypadku AFRE RED TOP przenieść do 60l baniaka i tam ją pozostawić bo w 240l problem nie zniknie a ryby nie chcę sprzedawać bo jest super :) pozdrawiam i czekam na fachową poradę

PS. dla znawców nie spodziewałem się takiej reakcji ze strony afry, CHILUMBA LUWINO jest gatunkiem względnie agresywnym i powinien się obronić przy takich gabarytach, a nie dać się stłuc sytuacja dosyć nietypowa :(

Posted

Płetwy szybko odrosną,gorzej z tymi obtarciami czy nie zostały zainfekowane...dr.mutra pewnie doradzi jak ją leczyć :wink:

BTW kto Ci polecił chilumbę do 240l?Po drugie ma inną dietę aniżeli afry....i tak będziesz zmuszony go oddać.

Posted

Co do AFRY zgodzę się z Tobą w 100% zasugerowałem się tym, że oba te gatunki występują w jeziorze Malawi, no może kwestia tylko zasiedlania danej partii ( części) akwenu tego jeziora i nie sądziłem, że dojdzie do takiego zamieszania, a zebrę chilumbę kupiłem sam, bo strasznie mnie się spodoba ta ryba, co do diety zgadzam się w 100% moje rybki dostają również w małej ilości lekko strawną ARTEMIĘ bo czytałem, że pokarm mięsny w niewielkiej ilości nie szkodzi pyszczakom i faktycznie bardzo go lubią, stanowi też po części uzupełnienie diety roślinnej. Zarówno roślinożerne ryby jak i mięsożerne chętnie to wcinają :) można to pogodzić z kolei AFRA też bardzo chętnie je popularny pokarm płatkowany MALAWI nawet chętniej niż mięso kwestia przyzwyczajenia ryb sądzę ;)

CO do infekcji i zbiornika ( infekcji brak same obtarcia, tyle, że ryba nieco apatyczna dostałem ją prawdę mówiąc przedwczoraj może jeszcze się nie zadomowiła no i ta scena z AFRĄ na pewno utkwiła jej w pamięci co się odbiło na samopoczuciu :)

CO do zbiornika prawdę mówiąc może i jest troszkę mały 240l no ale dla jednej takiej ryby chyba wystarczy tym bardziej że chcę przenieść afrę do 60l, a mam tylko samca niestety tej afry pozdrawiam

Posted

Człowieku, czy ty wiesz wogóle co piszesz?

Afra w 60 litrach? nie przesadzaj pożyczę ci kulę i w niej trzymaj tę rybę.

A tak naprawdę to poczytaj o rybach które chcesz hodować, wiele informacji znajdziesz w FAQ i w tym serwisie

poczytaj o obsadach do zbiorników i o czymś takim jak haremy.