Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu stało się, po ponad półtorarocznych eksperymentach na żywym organizmie metodą prób i błędów trzeba było totalnie przebudować hydroponikę i zrobić restart akwarium.

W tych eksperymentach na mniejszych akwariach (mamy już 6 :) - to jest jak nałóg - jedni kolekcjonują kolejne tatuaże, my akwaria :) ), doszedłem do punktu, w którym okazało się, że najlepszym rozwiązaniem będzie totalne uproszczenie konstrukcji, z wbudowanym sumpem i hydroponiką ustawioną bezpośrednio na akwarium.

Ostatni wieczór przed restartem, w prawym dolnym rogu fotki widać trochę, co się święci:

P4306355.JPG

Tu już widać, co się naprawdę święci, pojemnik do hydroponiki i sump do wbudowania

P5016386.JPG

Wykombinowałem sobie, że sump ustawię na sztucznym kamieniu, zrobionym z bloczka gazobetonowego, w którym zrobię kryjówki dla ryb

P4306346.JPG

W zestawie narzędzi stara rura okazała się niezwykle pomocna

P4306348.JPG

Potrzebna była dziurka dla ostronosa – urósł do cirka about 45 cm

P4306349.JPG

I dziurki dla mniejszych cykorów

P4306351.JPG

Zaprawa uszczelniająca

P4306352.JPG

Gąbka do mycia butelek poszła na zmarnowanie

P4306362.JPG

Następnego dnia rano, godzina 11:00

P5016389.JPG

Hydroponika już zdemontowana

P5016391.JPG

Wypompowuję wodę – ryby coraz bardziej w stresie

P5016394.JPG

P5016396.JPG

Beczka pełna, czas wyciągać zielsko

P5016397.JPG

Smutny widok

P5016400.JPG

Zdemontowane oświetlenie przytuliło się do południowej strony tarasu

P5016403.JPG

Misz-masz w całym domu

P5016404.JPG

Na północnym tarasie też

P5016405.JPG

Ten korzonek trochę ważył, musiałem poprosić o pomoc sąsiada

P5016406.JPG

P5016407.JPG

Pobojowisko

P5016408.JPG

A było to takie piękne akwarium

P5016411.JPG

Tak wygląda po półtorarocznym użytkowaniu filtr podżwirowy, a tyle pracy w niego włożyliśmy

P5016413.JPG

W końcu jest okazja, żeby umyć okno, południowe. Temperatura na zewnątrz + 30C w cieniu

P5016414.JPG

Po wielu godzinach mycia i czyszczenia zaczyna się nowa epoka – sump i kamyczek na swoim miejscu

P5016415.JPG

Dochodzą korzonki

P5016419.JPG

Roślinki

P5016420.JPG

Nowa hydroponika i tymczasowe stare oświetlenie

P5016425.JPG

P5026430.JPG

A w tych ceowniczkach wkrótce pojawi się oświetlenie baniaczka

P5026432.JPG

Operacja „Restart” trwała 10 godzin. Oboje z żoną ledwie trzymaliśmy się na nogach. Udało mi się w tym czasie ok. 18:00 usiąść na 10 min i zjeść obiad. Żona przez ten czas załapała się też na 10 min siedzenia w samochodzie, gdy odwoziła babcię na przystanek. Oczywiście następnego dnia dopieszczanie szczegółów.

Fajnie było.

Makok, dzięki za konsultacje dotyczące sumpa - to działa !!!

Sir_Yaro - zostało tylko oświetlenie - dzięki za pomoc

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Zmiana VI – OŚWIETLENIE

Uprościłem układ hydrauliczny, wyrzuciłem zbędne połączenia, pompy zawory itp. – przyszedł czas na zmianę oświetlenia.

Zafascynowały mnie eksperymenty Sir_Yaro z oświetleniem ledowym. Potrzebowałem oświetlenia pomiędzy akwarium a filtrem hydroponicznym – oświetlenie roślin w hydroponice to już był dla mnie mały pikuś. Na wszystkich forach pisze się, że diody wydzielają duże ilości ciepła. Sir_Yaro zbudował lampę chłodzoną wodą. Założyłem, że w moim akwa woda w hydroponice przez warstwę szkła chłodzić będzie ledy. Kontrolnie dodałem jeszcze dwa aluminiowe ceowniki, by zwiększyć powierzchnię radiacji. Niestety, padły mi oba aparaty fotograficzne, więc fotek będzie niewiele.

Pierwszy schemat oświetlenia i przymiarka do kosztów wyglądały tak:

http://ab-architects.com/Zmiany%206%20oswietlenie/koncepcja%20oswietlenia%20-%20koszt.pdf

Sir_Yaro trochę mi namieszał, proponując drobne zmiany:

zrzut532.png

Ostatecznie powstało coś takiego:

http://ab-architects.com/Zmiany%206%20oswietlenie/schemat%20oswietlenia.pdf

Nieocenione usługi oddał Pan Jarek Dudziński z firmy Maritex, udzielając wielu praktycznych porad i konsultując projekt od strony technicznej.

Cenną radą Sir_Yaro było też to, by osłonić diody umieszczone przecież tuż nad powierzchnią wody przed kamieniem osadzającym się z pękających pęcherzyków wody. W ostatniej chwili przekonstruowałem zestaw dając od spodu aluminiowe teowniki, w które można wsunąć szkło.

Oprócz ledów i zasilaczy zamówiłem też soczewki. Niestety, nikt mnie nie uprzedził, że soczewki należy przykleić przed lutowaniem całego zestawu. Soczewek nie dało się już nałożyć na płytki z białymi diodami. I dobrze się stało – po uruchomieniu zestawu w akwa zrobiła się dyskoteka. Dziś usunąłem soczewki i światła się zmieszały.

Miałem nadzieję, że bawiąc się w młodości elektroniką w czasach przejścia z lamp elektronowych na pierwsze tranzystory uda mi się to wszystko polutować. Niestety, załamka – to co przyszło w paczce miało tak małe rozmiary, że „okularów mi zabrakło”. Nie było wyjścia – musiałem poprosić o pomoc Rafała (sq4avs). Była to dość burzliwa współpraca, zakończona na szczęście happy endem (Rafał jest totalnym wrogiem ledów i fanem technologii świetlówek T5). Ma tę „wadę”, że jest inżynierem, naukowcem, akwarystą i specjalistą od oświetlenia. To On zebrał mi to wszystko do kupy, polutował, poskręcał i podłączył. Działa. Nigdy wcześniej nie miałem tyle światła w akwarium !!!. Do tego uwolniłem kupę wejść do przedłużacza i wywaliłem grzałkę z akwarium. Wygląda to tak:

02%20niebieski.JPG

Załączone same niebieskie diody

03%20czerwony.JPG

Załączone same czerwone diody

04%20niebieski%20czerwony.JPG

Niebieskie + czerwone

06%20wszystkie.JPG

Full light blues band

PICT0036%20(2).JPG

Wyłącznki sterujące liniami oświetlenia

PICT0037%20(2).JPG

PICT0038%20(2).JPG

Tafle szkła na plastikowych rurkach, zabezpieczające diody przed chlapaniem

PICT0039%20(2).JPG

Wyjście “elektryki” z układu

PICT0040%20(2).JPG

Prawa wylewka z hydroponiki w oświetleniu czerwono – niebieskim

PICT0043.JPG

Lewa wylewka w tym samym świetle

PICT0042%20(2).JPG

Jeden z dwóch “kanałów” oświetleniowych

PICT0043%20(2).JPG

Widok z góry

Opublikowano

Mi się wszystko elegancko ładuje świetnie to wygląda i jak można operować oświetleniem no tylko pozazdrościć:D

--

Jestem ciekaw czy te paprotki wytrzymają nadmiar wody :)

Opublikowano

Chłopaki, ale macie refleks. Ledwie zdążyłem zamieścić, nie zdążyłem wprowadzić poprawek, a już to przeczytaliście - dzięki :D

--

Jestem ciekaw czy te paprotki wytrzymają nadmiar wody

"Zabawa" polega na tym, że jak korzenie wszystkich roślin wyjdą z koszy, obniżę poziom wody w hydroponice. Większa część korzeni będzie pobierala powietrze atmosferyczne, a tylko końcówki usuwają mi NO3 i PO4 z baniaczka :)

Opublikowano

Wyszło bardzo fajnie. Niespodziewałem sie, że bedzie az tak czerwono :) :) :)

Swoja droga jesli te ledy sa malutkie to ciekawe co bys powiedział na elementy elektroniczne o wymiarach 1 x 1.5mm które lutowałem recznie pod wielką lupą... :P

Czy po odpaleniu sq4avs sie choc troche nawrócił ?

Opublikowano
Czy po odpaleniu sq4avs sie choc troche nawrócił

Prawie dwa tygodnie męczył się z problemem. Zabroniłem mu, po rozmowie z Tobą lutowania przyklejonych ledów do aluminium. Miał ten sam problem, co Ty - precyzyjne wymierzenie długości przewodów. Polutował dwa białe obwody, po czym kazał mi jednak przykleić wszystko do radiatorów. Przyjechał ze swoją stacją transformatorową do lutowania i się poddał. Zwątpiłem w Jego możliwości, powołałem się na Twoje słowa, że przyklejone diody bardzo trudno się lutuje, ze względu na szybkość odprowadzania ciepła, a On pojechał do kolegi, wziął lutownicę oporową o mocy 120 W i w 15 min później było po wszystkim.

Kiedy następnego dnia umieściliśmy lampę pod hydroponiką, popatrzył na wszystko i powiedzial tylko:

Jest to trzecie akwarium, w którym odpalilem oświetlenie ledowe. Coś w nim jednak chyba się skruszyło.

Wczoraj mieliśmy comiesięczne spotkanie akwarystyczne u nas. rafal też był. Relacja jest tu:

http://akwapodlasie.org/viewtopic.php?t=5060&postdays=0&postorder=asc&start=525

Jarek, dzięki :)