maciek888 Opublikowano 4 Września 2010 #1 Opublikowano 4 Września 2010 Witam prosił bym o pomoc w osadzie akwarium 240l -120/40/50 Chciałbym mieć tam 2 do 3 gatunki,to będzie moje pierwsze Malawi ,zależało by mi żeby mieć afre ,podobają mi się tez bardzo Redki,proszę was o jakieś propozycję
bartex Opublikowano 4 Września 2010 #2 Opublikowano 4 Września 2010 Witam prosił bym o pomoc w osadzie akwarium 240l -120/40/50 Chciałbym mieć tam 2 do 3 gatunki,to będzie moje pierwsze Malawi ,zależało by mi żeby mieć afre ,podobają mi się tez bardzo Redki,proszę was o jakieś propozycję kolega METH się namęczył: 10967491 112l 80/35/40h - minimalne akwarium dla pyszczaków Pseudotropheus saulosi 200l 100/40/50h Pseudotropheus sp. “elongatus neon spot” Pseudotropheus saulosi Pseudotropheus sp. “elongatus ornatus” Iodotropheus sprengerae Melanochromis dialeptos Metriaclima livingstoni Labidochromis sp. perllmut Melanochromis cyaneorhabdos "maingano” 240l 120/40/50h Pseudotropheus demasoni Melanochromis interruptus Melanochromis johanni Pseudotropheus socolofi Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga" Cynotilapia afra Metraclima msobo "magunga" Melanochromis cyaneorhabdos "maingano” Metraclima msobo "magunga" Melanochromis cyaneorhabdos "maingano” Iodotrophus sprengerae lub inne wariacje
maciek888 Opublikowano 4 Września 2010 Autor #3 Opublikowano 4 Września 2010 Zdecydowałem sie na któryś z tych dwóch wariantów: Melanochromis johanni Pseudotropheus socolofi Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga" Cynotilapia afra Metraclima msobo "magunga" Melanochromis cyaneorhabdos "maingano” Czy mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć,ile ryb wpuścić do akwarium w początkowej fazie,a później jaka dobrać ilość samców do samiczek poszczególnych gatunków.
greghor Opublikowano 4 Września 2010 #4 Opublikowano 4 Września 2010 Wpuść po 8 sztuk z gatunku, a co do doboru proporcji samców do samiczek to rybki same się dobiorą. Tu nie ma złotego środka - każde akwarium jest inne, inne są też poszczególne osobniki w gatunkach. Doradzić można jedynie abyś po prostu obserwował swoje ryby. Jeśli kupisz je od małego, to zanim dorosną do momentu redukcji, ty również - jako akwarysta i dzięki obserwacji, dorośniesz do dobrania sobie właściwych proporcji. Gadki typu - wszystkie trzy gatunki w obsadzie 1+3, lub 1+4, albo że gatunek xxx może być 3+6, mnie osobiście śmieszą, Moje parallelusy żyją od półtorej roku w układzie 1+1 i mają się dobrze Okazało się po prostu, że samica też jest silna i terytorialna, więc z jednej strony nie daje się samcowi, a z drugiej nie pozwoliła sobie na 150cm długości akwa na tolerowanie innej samicy. Tak wyszlo i jest oki. ps. bardziej podoba mi się pierwszy wariant, ale Twoje akwa Twoja decyzja,
Perez666 Opublikowano 4 Września 2010 #5 Opublikowano 4 Września 2010 Chciałbym mieć tam 2 do 3 gatunki,to będzie moje pierwsze Malawi ,zależało by mi żeby mieć afre ,podobają mi się tez bardzo Redki,proszę was o jakieś propozycję Do którejś z afr(o którą konkretnie Ci chodzi?) możesz dodać Labidochromis caeruleus,ewentualnie jako trzeci gatunek np.Melanochromis cyaneorhabdos.
ŁUKASZ SZIN Opublikowano 4 Września 2010 #6 Opublikowano 4 Września 2010 maciek888 Na temat akwa 240l jak byś dobrze poszukał to byś nie tworzył tego tematu. Było już bardzo dużo o tym pisane .
Perez666 Opublikowano 5 Września 2010 #7 Opublikowano 5 Września 2010 maciek888 Na temat akwa 200l jak byś dobrze poszukał to byś nie tworzył tego tematu. Było już bardzo dużo o tym pisane . Akurat w tym topicu jest mowa o 240l
ŁUKASZ SZIN Opublikowano 5 Września 2010 #8 Opublikowano 5 Września 2010 maciek888 Na temat akwa 200l jak byś dobrze poszukał to byś nie tworzył tego tematu. Było już bardzo dużo o tym pisane . Akurat w tym topicu jest mowa o 240l Ups, mała pomyłka Już to poprawiam.
Rekomendowane odpowiedzi