Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po kilku miesięcznej przerwie wracam na forum, witam wszystkich ponownie.

u mnie małe zmiany mam palety ale tęskno do malawii.

Stąd decyzja 2 zbiornik 240litra.

planowana obsada: demasoni oraz yellow

tych pierwszych chciałbym zakupić 10-14 szt a yellow dla rozjaśnienia ożywienia akwarium 5-6 osobników.

Co myślicie nad tym zestawieniem? albo co innego dorzucić do demasoniego? każda propozycja mile widziana i będzie brana pod uwagę. :D

zachęcam do pomocy

Opublikowano
Witam, po kilku miesięcznej przerwie wracam na forum, witam wszystkich ponownie.

u mnie małe zmiany mam palety ale tęskno do malawii.

Stąd decyzja 2 zbiornik 240litra.

planowana obsada: demasoni oraz yellow

tych pierwszych chciałbym zakupić 10-14 szt a yellow dla rozjaśnienia ożywienia akwarium 5-6 osobników.

Co myślicie nad tym zestawieniem? albo co innego dorzucić do demasoniego? każda propozycja mile widziana i będzie brana pod uwagę. :D

zachęcam do pomocy

To połączenie raczej sie nie sprawdzi bo demony roślinożerne a yellow mięsożerny.

Demasoni raczej jednogatunkowo w 240l.

Opublikowano

To połączenie raczej sie nie sprawdzi bo demony roślinożerne a yellow mięsożerny.

Demasoni raczej jednogatunkowo w 240l.

No tak myślałem na szybko i patrzałem na ubarwienie a zapomniałem a preferencjach żywieniowych.

A połączenie Demasoni+Melanochromis interruptus (tu samce są ciemne granta ale samica żółta tak mi się wydaje) jedne i drugie roślinożerne

Opublikowano

A połączenie Demasoni+Melanochromis interruptus (tu samce są ciemne granta ale samica żółta tak mi się wydaje) jedne i drugie roślinożerne

To połączenie będzie ok. Na pewno nie chcesz jednogatunkowego zbiornika?
Opublikowano

hmm sam nie wiem nie miałem nigdy jednogatunkowego. zastanawiam się widzę w opisie że Ty takowy posiadasz, jak to wygląda z demonami jako jednogatunkowe??

Opublikowano
hmm sam nie wiem nie miałem nigdy jednogatunkowego. zastanawiam się widzę w opisie że Ty takowy posiadasz, jak to wygląda z demonami jako jednogatunkowe??
Trochę jak bomba zegarowa :mrgreen: Ale tak naprawdę, jak dla mnie, to taki zbiornik pozwala na obserwację bardzo ciekawych zachowań w obrębie jednego gatunku. Jednogatunkowy zbiornik z demasoni mam prawie dwa lata i ostatnio przy przeprowadzce na trochę większy (370l) nawet nie pomyślałem, żeby coś do nich dołożyć. Miałem też demasoni w większym, wielogatunkowym zbiorniku, ale zachowania ryb były zupełnie inne niż w wielopokoleniowym i jednogatunkowym.
Opublikowano

hmm no to teraz mam klina wbitego. czy próbować na 2 gatunki czy 1gatunkowe ale wielopokoleniowe hmm poczytam pomyślę jeszcze.

I tak mam czas bo akwa postawiłem ale zanim woda dojdzie to 3-4 tygodnie potrwa. więc za i przeciw będę rozwijał :D

Opublikowano

W jednogatunkowym możesz spróbować z M.sp.msobo Magunga.Dymorfizm płciowy tylko doda piękna szkiełku.Demony to również bardzo dobry wybór na obsadę jednogatunkową.Sam je mam i pomału szykuję im nowe większe mieszkanko,bo drugie pokolenie szybko rośnie... :wink:

Opublikowano

a powiedzcie mojej skromnej osobie, jakie (dorosłe 3/9 orientacyjnie czy młodziki) demony kupić (będę brał najprawdopodobniej jak inne źródło nie wypali od Marcina z malawiana) mam sprawdzone to źródło to ile sztuk? a jeżeli zdecyduję na 2 gatunek Melanochromis interruptus to ile z jednego a ile z drugiego.

I sz.p Perez proponowałeś M.sp.msobo Magunga coś więcej możesz powiedzieć o tym pysku? bo foto znalazłem samiec granatowy w paski a samica zółta może nawet pomarańcz - to mi pasuje, ale przypomina soulosi a to już miałem szukam czegoś innego raczej nawet rzadkiego a nie oklepana obsada.

Opublikowano
M.sp.msobo Magunga coś więcej możesz powiedzieć o tym pysku? bo foto znalazłem samiec granatowy w paski a samica zółta może nawet pomarańcz

Samiec nie jest w paski,ubarwienie raczej w stylu "moro".Tu masz trochę danych http://bazaryb.klub-malawi.pl/index.php?action=show_fish&id=162. Swego czasu miałem układ 4+6 jednogatunkowo w 450l.3 samce były w pełni wybarwione,każdy miał swój rejon i raczej nie wychylał się poza swoje granice.Samice z wiekiem trochę się "przybrudziły"tzn. końcówki płetw robią się granatowe i pojawiają się kropki(również granatowe)na grzbiecie.

Z demasoni to możesz wpuścić większą ilość,bo i tak pewnie nie uda Ci się zakładany układ 3/9.