Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako iż jest to mój pierwszy post pragnę się przywitać :) A teraz do rzeczy, zmieniam ogólne akwa na malawi jestem w trakcie kupowania wszystkiego, Posiadam akwarium około 210 - 220l filtr wewnętrzny mam Fan-3 zewnętrzny właśnie kupiłem JBL e 900

oświetlenie T5 18 W ( nei wybrałem jeszcze świetlówki ) w planach mam kupić piasek kwarcowy biały, łupki, wapień filipiński. moje pytanie jest takie czy mogę zmieszać w akwarium wapień z łupkami ? ( kusi mnie ten wapień bo podobno pomaga utrzymać dobre ph wody i może warto było by kupić kilka kamienia) nad obsadą jeszcze nie myślałem może zrobię jednogatunkowe saulosi nei wiem jeszcze. I jak moglibyście mi doradzić ile kupić sztuk łupków i ile kg piasku ? następna sprawa to czy warto kupować używany wapień bo nie wiem czy nie traci swoich właściwości po kilku latach itp aha i jeszcze jedno ciężki jest taki wapień ? ile może przypadać go na 1 kg. Ogólnie myślicie żę będzie mi to fajnie śmigać z takim osprzętem i ozdobami ?

Ps. sorki że tak wszystko naraz ale musiał bym do karzdego pytania zakładać nowy temat. Pozdrawia :D

Opublikowano

Filtr wew. troche za slaby.Kup cos mocniejszego,takiego z przeplywam co najmniej 1000l/h np. atmam 202 (bo pyski to generalnie brudasy sa :mrgreen:)

JBL jako biolog OK.

Co do lupkow sa dobre do zrobienia tla (sa plaskie) jako dekoracja raczej trudno z nich zrobic cos naturalnego.Wapien filipinski sobie odpusc, wyglada sztucznie.Daj albo zwykly wapien, piaskowiec czy serpentynit.

Opublikowano

A wszystkie sertenpenity mają kolor zielony ? bo obecnie mam okazję kupić za 10 zł około 20 kg lub za 20 zł 40 kg takiego więc nie wiem jak by to wyglądało i czy to mi się opłaca? Dodam że zamierzam mieć bardziej oceaniczny klimat tzn taki kolor świetlówki który będzie podkreślał kolor ryb i głębie oceanu.

Opublikowano

Pyszczaki nie zyja w oceanie tylko w jeziorze, a jak chcesz oceaniczny klimat to polecam zalozyc akwarium morskie, bedzie wtedy 100 procentowy, morski klimat. :wink:

Jezeli chodzi o kamienie to na kazdym skladzie kamienia dostaniesz jz ze grosze, doslownie, za kilogram.

Opublikowano

hmm. serpentynit jest w większości czarny i kosztuje grosze.. do akwa 450l. płaciłem chyba 97 zł, ale było trochę tego :wink:

Głębi oceanu nie uzyskasz w Malawi, no może inaczej.. Uzyskasz, ale to będzie taki biało czarny murzyn.

Daj AM reef white lub power glo a będzie ładnie. Jak chcesz na niebiesko to narva blue :twisted: <omg>

Opublikowano

Może się źle wyraziłem z tym morskim klimatem, chodziło mi coś bardzij o mroczny itp bo przy oświetleniu 18 w to raczej innego nie będę miał, a co do składu do nie wiem bo jak bym zawitał na kamieniołomie to nie wiem czy oni będą mieć takie kawałki które nadawały by się do akwarium a po 2 to jak zapytam o serpentynit to babka też może nie wiedzieć dokładnie o co mi chodzi i jak mi da coś innego a ja nie rozpoznam tego to tylko zaszkodzi mi pyskom, dzwoniłem ostatnio do kamieniołomu pytać o łupki to babka zapytała mnie o jakie łupki mi chodzi itp to ja mówie że do akwarium a ta mi mówi że oni mają duże kamienie więc wnioskuje że nie badzo wiedziała o co kaman. Tutaj na aukcjach allegro piszą że mają serpentynit zielony więc ..... ?

Opublikowano
A wszystkie sertenpenity mają kolor zielony ? bo obecnie mam okazję kupić za 10 zł około 20 kg lub za 20 zł 40 kg

Okazja to to nie jest, na składzie za 50 kg dałem coś 15zł...

w planach mam kupić piasek kwarcowy biały, łupki, wapień filipiński

Zdecyduj się na jeden rodzaj kamienia,imo wymienione przez Ciebie to najgorszy wybór...

aha i jeszcze jedno ciężki jest taki wapień ? ile może przypadać go na 1 kg

Na 1kg wapienia przypada ...1kg wapienia :wink:

nad obsadą jeszcze nie myślałem może zrobię jednogatunkowe saulosi

To się chwali ... :)

Opublikowano

Co do kamienia podjołem decyzję, będzie to serpentynit i nic więcej nie będę mieszał z kamieniami, podłoże jak pisąłem biały piasek kwarcowy, takie jeszcze pytanko jeżeli już postawię akwarium i je zaleje to moge mieć starą świetlówkę czy lepiej kupić tą którą mam mieć zamiar używać jak już akwarium dojrzeje. ( Jutro wybieram się na poszukiwania skłądu kamini z celem jak już wspomniałem serpentynit) :D

Opublikowano
takie jeszcze pytanko jeżeli już postawię akwarium i je zaleje to moge mieć starą świetlówkę czy lepiej kupić tą którą mam mieć zamiar używać jak już akwarium dojrzeje.

Możesz użyć starej świetlówki....

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
    • Zgadza się, ale w czasie regeneracji żywica oddaje też zgromadzonym w niej brud. Założeniem podwójnej regeneracji było to, że za pierwszym razem żywica oddaje większość brudu i podlega regeneracji, a druga tura miała skupiać się już tylko na regeneracji 🙂 Ale tak jak już pisałem żadna ze stosowanych przeze mnie metod regeneracji nie dawała jakichś spektakularnych różnic więc stosowałem je naprzemiennie. 
    • A nie zostało udowodnione kilka lat temu na forum, że kolor zupy purolajtowej bierze się z odkładającego się w złożu syfu i nijak nie ma do tego czy złoże zostało prawidłowo zregenerowane czy nie?  Fsęsie, że purolite solidnie wypłukany w czystej wodzie nie będzie puszczać koloru, ale nie poradzi nic na NO3 i odwrotnie - brudny ale prawidłowo sformatowany będzie brudzić ale działać, pomijając dodatkowy niewypłukany syf.  
    • Koledzy, mam dość obojętną wodę w kranie (nigdy nie odpowiada na zaczepki) i szkło bez piasku, z dnem strukturalnym na dnie. Szukam jakiegoś medium do trwałego podniesienia pH bez sypania sody czy innych soli, ale poza kruszonym koralowcem nic nie widzę. Kiedyś było coś takiego ale ze sklepów zniknęło, więc pewnie było po prostu słabe. Może któś, cóś?  450L, 350L wody netto, filtracja FX4 i JBL 901 z grzałką przepływową.   
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.