Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miało być 240l, poczytałem forum padło na 300l (ostatecznie, brak miejsca na większe itp.), odwiedziłem kunte....będzie 375l. Z tematem zakładania szkła zmierzę się już za około 3 tygodnie, wszystko zaplanowane, nic tylko działać. Pozostaje kwestia obsady, chciałoby się wrzucić wszystko ale niestety trzeba pójść na jakieś kompromisy. I tak powstał przykład mojej obsady Pseudotropheus sp. Acei Ngara,Metriaclima sp. Msobo, Labidochromis Hongi SRT, Pseudotropheus Flavus. Proszę o komentarz, czy jest to obsada poprawna, ewentualnie jakieś zmiany. Podobają mi się jeszcze Ps. Polit, Ps. sp. elongatus mpanga, Ps. demasoni.

Opublikowano

Witam ja zamiast Flaviego ktory ma sledziowe samice dodalbym stadko malych demasonkow ,ladnie by wygladaly z duzymi acei, czy na tle zolciutkich samic msobo ,daly by kontratowy ciemny odcien granatu do hong no i zbiornik ozywil by sie, nie mowiac juz ze demasoni sa piekne same w sobie.

Opublikowano

No w moim proponowanym skaldzie jak flavusa zastapie demonkami to czy nie będzie już zbyt niebiesko? granatowe acei, samiec msobo i hongi tez z przewaga odcienia niebieskiego.

Opublikowano

Ale ja pisałem o Acei Ngara, a nie Msuli. Jakoś Msuli mi nie podchodzi, takie te kolory ma mdłe, za to Ngara jest piekna, intensywnie granatowa z odrobiną białych dodatków.

Opublikowano

...no ok w takim razie za l.hongi co powiesz na cos z wyraznym dymorfizmem z grupy melanochromisow -m.joanjohnsonae piekna metaliczna i malo popularna ryba (tylko nie wiem czy nie ma diety bardziej na miesko) ewentualnie moze byc cos z pazurem m.auratus w poziome pasy,bardzo ladna jest tez odmiana albino tego gatunku ,lub cos mniejszego i to moj typ! ale laczacego 2 w/w gatunki ,czyli z poziomymi pasami + metalicznym polysku czyli m dialeptos. mysle ze ktorys z tej 3 swietnie by pasowal jako uzupelnienie Twojej obsady zarowno kolorystycznie jak i pod wzgledem budowy :P .