Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam akwarium 120x40x50 cm (fala) i pokrywę na dwie świetlówki 30 watowe. Proszę o doradzenie jakich świetlówek użyć- (rodzaj)... na razie posiadam Oceanic Light 895 mm (30W) 2000lm albo 1300lm. Dziękuję za porady.

Opublikowano

K jest to oznaczenie temperatury barwowej w Kalvinach, np. 5500K jest to barwa zblizona do slonca i tak im mniejsze K np 2700 bedzie to barwa bardzo ciepla biala a powyzej 9000juz jest zimny bialy i pozniej niebieski.W twojej swietlowce jest oznaczenie 895 czyli pierwsza cyfra to wspolczynnik oddawania kolorow Ra i 8 znaczy ze dobrze oddaje kolory a nastepne dwie cyfry 95 do ktorych dodajesz dwa 00 i masz 9500, wiec jest to swietlowka o barwie 9500K i jak juz mowilem jest OK do akwarium z pyszczakami :wink::mrgreen:

Opublikowano
W twojej swietlowce jest oznaczenie 895 czyli pierwsza cyfra to wspolczynnik oddawania kolorow Ra i 8 znaczy ze dobrze oddaje kolory a nastepne dwie cyfry 95 do ktorych dodajesz dwa 00 i masz 9500, wiec jest to swietlowka o barwie 9500K

Chyba nie do końca, 895 to długość świetlówki (prawdopodobnie 30W) a Narva Oceanic light ma temperaturę barwową 4000k :wink:

Opublikowano

Właśnie znalazłem opakowanie od świetlówek, byłem przekonany że już je wyrzuciłem. Faktycznie jest napisane że 895 to długość w mm a świetlówka posiada 4000K. Czyli posiadam takie dwie w moim akwarium. :)

Opublikowano

poprzeglądaj galerię i zobacz które zestawienia świetlówek dają barwę która ci odpowiada (weź pod uwagę że zdjęcia trochę przekłamują). Te które masz dają żółtawe światło i według mnie nie bardzo nadają się do malawi ale to rzecz gustu :)