Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem tu nowa i właśnie zakładam identyczne akwarium z identyczną obsadą. Wiem, że 112 l to mało, ale na razie tylko na to mogę sobie pozwolić, a bardzo chiałabym hodować Pheudotropheus Saulosi.

Mam pytanie: Czy w takim akwa, jeśli będzie sporo kryjówek, można trzymać dwa samce Saulosi? A jeśli tylko jednego, to czy pojedynczy samiec, bez konkurencji innego samca ładnie się wybarwi?

KubaWe, bardzo mi się podoba wystrój, który stworzyłeś :D , czekam na dalsze relacje z postępów w twojej hodowli :)

Opublikowano
Witam, jestem tu nowa i właśnie zakładam identyczne akwarium z identyczną obsadą. Wiem, że 112 l to mało, ale na razie tylko na to mogę sobie pozwolić, a bardzo chiałabym hodować Pheudotropheus Saulosi.

Mam pytanie: Czy w takim akwa, jeśli będzie sporo kryjówek, można trzymać dwa samce Saulosi? A jeśli tylko jednego, to czy pojedynczy samiec, bez konkurencji innego samca ładnie się wybarwi?

KubaWe, bardzo mi się podoba wystrój, który stworzyłeś :D , czekam na dalsze relacje z postępów w twojej hodowli :)

Przez krótki okres (ok pół roku) trzymałem w podobnym akwa 4 samce z czego 3 ładnie wybarwione.

Później przesiadka na większe i jeszcze większe.... i już saulosi niema...

Opublikowano

Dlaczego co?

Większe akwarium - bo pod wpływem wody się kurczy :D

Nie ma saulosi bo nowe baniaki to i nowa obsada - poza tym samice zaczęły szarzeć chociaż z drugiej strony samce to chyba jedne z piękniejszych pyszczaków...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dawno nic tu nie pisałem, ale już miesiąc po starcie dostałem nowy filtr zewnętrzny Aquael MinoKani 80 Basic, doszła Cryptocoryna. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu oddaje samce.

Przypominam, że do prezentacji baniaków służy galeria. Foto usunąłem. Gorol.

Opublikowano

A czemu oddajesz samce ? Już im za ciasno czy po prostu wiesz, że masz nadmiarowe i kasujesz ? Jeśli masz np. 3-4 samce a nic sie nie dzieje to zostaw je w baniaku aż sytuacja ulegnie zmianie.