Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zamierzam załozyć akwa 160 litrów 100x40x40 , rybki: p.saulosi oraz l.caerules, mam świelówki z dawnego akwa z pielegniczkami są to:wszystkie 30 watt osram daylight 2300 lum, philips aquarelle, osram biolux, sylwania glolux, arcadia fresh w pokrywie mam miejsce na 4 x 30 watt, moje pytanie - jakie świetłówki polecacie, czy te co mam będą odpowiednie, czy trzeba np. zastosowac świetlówkę marine, prosze o radę w temacie

Opublikowano

Pyszczaki z Malawi nie maja jakiś szcególnych wymagań jeżeli chodzi o oswietlenie - czyli rodzaj świetlówek zależy tylko od Twoich upodobań. Jedyne na co musisz zwrócić uwage to to że pyszczaki w zbyt "jasnym" - przeswietlonym akwa mogą się źle czuc i byc np płochliwe. Wczesniej jak miałeś SA to takie ocne oświetlenie było Ci potrzebne zapewne dla roślin, jako ze w Malawi to z roślinami jest "inaczej" to i cztery rury może byc za duzo. w każdym bądz razie jezeli takie oświetlenie odpowiedało Ci kiedys o nie ma potrzeby go zmieniać jedynie zwróć uwagę czy nie jest go za dużo.