Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Socolofi dorasta do 15cm więc jak dla mnie za duża na 240l.Nie najlepiej będzie wyglądać tak spora ryba w takim litrażu.

Do saulosi lub msobo możesz dodać jak drugi gatunek np:

rdzawy,maingano,elongatus chailosi...

Opublikowano

Scofolofi odpadają? są duże prawda ale postawił bym na akwarium gatunkowe. a najbardziej kusi mnie ich cena... za 20 sztuk zapłacił bym 80 zł więc chyba nie tak dużo... no i jaki harem ? 3+9? (wiem że będzie ciężko odróżnić płeć)

Opublikowano

Gdzie znalazłeś taką cenę 4zł/szt na allegro?Jeśli tak daruj sobie takie ryby...12szt.tak dużej ryby w takim baniaku...nie widzę tego...w ogóle tej ryby bym nie dawał do takiego zbiornika ale pewnie zrobisz po swojemu.....powodzenia.

Opublikowano

jednogatunkowo tak , ale to już większa rybka i harem 3+9 raczej odpada , nie wiem nawet czy 3 samce w 120cm by się zgodziły , a znów przy dwóch samcach może być za duża walka od dominacje i samice.

Kurcze no nie wiem co ci poradzić ;/ najlepiej daj sobie jak koniecznie socolofi to 3+5 np.a jak zobaczysz że samce się nie dogadują to oddaj 2 i zostaw sobie 1+5 i jednogatunkowe bomba akwa.

Opublikowano

Perez ja chce żeby moje ryby miały jak najlepiej... już raz myślałem że podołam pawicom w takim baniaku, fakt że są to trochę większe ryby ale nie chcę żeby moje miały ciasno... Chłopaki podpowiedzcie mi jakie ryby w dużej ławicy mogły by pływać w takim baniaku, ja już nie mam pomysłów... Czy na prawdę jedynym wyjściem jest jednogatunkowy baniak sauloskami?

Opublikowano

Drogi Sławku gdybym chciał neonki to by mnie pewnie na tym forum nie było :) dziękuję za bardzo cenne słowa :) czytałem dużo ale nie wiem dalej co mam zrobić... Zapytałem konkretnie czy jedyne wyjście to saulosi 3+9? Wcześniej wspominaliście o demasoni... może jednak dam rade?

Opublikowano

Stawiam na jednogatunkowe saulosi. Mój wybór padł na saulosi głównie dla tego że odróżnienie płci jest bardzo łatwe. No i oczywiście kolejne pytanie ile sztuk kupić na początek 20 sztuk? czy lepiej od razu kupić 25-30 i później zredukować do 3+9?