Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I wreszcie się stało :) 200 zamieniam na 450L

Chciałbym spróbować przygody z NonMbuna i potrzebuje pomocy bardziej doświadczonych kolegów. Wiem że jest masa podobnych tematów na forum ale zapewniam, przejrzałem jeśli nie wszystkie to ogromną większość.

Nakreśle Wam czego oczekuje od przyszłej obsady:

Chciałbym aby ograniczyć do minimum możliwość wzajemnego wyniszczania się ryb jak miało to miejsce w poprzednim akwa. gdzie z 10 red-redów które miały po 4 miesiącach trafić do tej 450tki zostały 2 samce.

Oczywiście kolorowo i nie tak drobno jak przy Demasonkach.

Fishe które mnie interesują to:

*Cyrtocara Moori

*Pseudotropheus Acei (wiem że Mbuna ale może da rade?)

*Aulunocara Fire-Fish

*Lethrinops Marginatsu albo Red Cap?

Podobają mi się wszystkie aulonki i dołożyłbym jeszcze jedną ale nie wiem czy jest to wskazane ze wzgl. na możliwość krzyżowania?

Może coś z Protomelasów?

Może jescze coś innego zaproponujecie?

Z góry dzięki.

Opublikowano

Dzięki za szybką pomoc.

Więc Acei sobie odpuszcze. A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy z Aulonek mogę mieć więcej niż jeden gatunek? Jeśli tak to jakieś konkretne kombinacje czy bez wyjątku?

Więc Moori i Aulonka mogłyby zostać? Do tego Lethrinops? Może Yellow? Może ktoś coś jeszcze zaproponuje?

Opublikowano

Ciekawe jest to zastawienie, tylko w którym miejscu w tym zestawieniu znajduje się Aulunocara Fire-Fish? Niewątpliwie jest to wytwór inżynierii genetycznej skośnookich kolegów. Pytanie brzmi - z jakiej grupy ta odmiana barwna została wydzielona? No i jak te sztuczne odmiany mają się do tej tabelki :D Z drugiej strony byłoby super gdybyś ktoś na podstawie tej tabulki i własnych doświadczeń przygotował artykuł na ten temat. Z tego co kojarzę, często pojawia się temat wspólnej hodowli kilku gatunków aulonek.

Opublikowano

Zwróciła moją uwage zupełnie inna obsada:

Pseudotropheus sp. "acei"

Metraclima msobo "magunga"

Labeotropheus trewavasae

Do zbiornika 150x60hx50 byłaby? Możnaby dołożyć demonki w układzie 2+6 które już u mnie pływają?

Opublikowano

Obsada dobrze dobrana pod względem żywieniowym.Nie widzę przeszkód aby nie spróbować,co prawda acei i trewy rosną dość spore ale masz dość dużą pow.dna.

Demasony możesz dodać pod warunkiem że nie przerybisz zbiornika,22-24szt.i będzie ładnie... :wink: