cactus Opublikowano 27 Lipca 2010 #1 Opublikowano 27 Lipca 2010 I wreszcie się stało 200 zamieniam na 450L Chciałbym spróbować przygody z NonMbuna i potrzebuje pomocy bardziej doświadczonych kolegów. Wiem że jest masa podobnych tematów na forum ale zapewniam, przejrzałem jeśli nie wszystkie to ogromną większość. Nakreśle Wam czego oczekuje od przyszłej obsady: Chciałbym aby ograniczyć do minimum możliwość wzajemnego wyniszczania się ryb jak miało to miejsce w poprzednim akwa. gdzie z 10 red-redów które miały po 4 miesiącach trafić do tej 450tki zostały 2 samce. Oczywiście kolorowo i nie tak drobno jak przy Demasonkach. Fishe które mnie interesują to: *Cyrtocara Moori *Pseudotropheus Acei (wiem że Mbuna ale może da rade?) *Aulunocara Fire-Fish *Lethrinops Marginatsu albo Red Cap? Podobają mi się wszystkie aulonki i dołożyłbym jeszcze jedną ale nie wiem czy jest to wskazane ze wzgl. na możliwość krzyżowania? Może coś z Protomelasów? Może jescze coś innego zaproponujecie? Z góry dzięki.
kunta Opublikowano 27 Lipca 2010 #2 Opublikowano 27 Lipca 2010 Wszystkie Aulonocary z jeziora Malawi sa miesozerne podobnie zreszta jak moori, acei raczej do tego typu diety sie nie przystosuje.
cactus Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor #3 Opublikowano 27 Lipca 2010 Dzięki za szybką pomoc. Więc Acei sobie odpuszcze. A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy z Aulonek mogę mieć więcej niż jeden gatunek? Jeśli tak to jakieś konkretne kombinacje czy bez wyjątku? Więc Moori i Aulonka mogłyby zostać? Do tego Lethrinops? Może Yellow? Może ktoś coś jeszcze zaproponuje?
nabe Opublikowano 27 Lipca 2010 #4 Opublikowano 27 Lipca 2010 Lethrinopsów nie dawałbym do tego akwa, wydają się za duże.
cactus Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor #5 Opublikowano 27 Lipca 2010 Nabe a Moori mogłaby zostać? Może do tego coś z Protomelasów?
nabe Opublikowano 27 Lipca 2010 #6 Opublikowano 27 Lipca 2010 Tych nie miałem, nie wiem Spr. w opisach maksymalny rozmiar/zalecany litraż, ale te ryby rosną już naprawdę spore.
brazylia Opublikowano 28 Lipca 2010 #7 Opublikowano 28 Lipca 2010 co do krzyzowania sie aulonek , to tutaj jest wszystko wyjasnine, kto z kim.
greghor Opublikowano 28 Lipca 2010 #8 Opublikowano 28 Lipca 2010 Ciekawe jest to zastawienie, tylko w którym miejscu w tym zestawieniu znajduje się Aulunocara Fire-Fish? Niewątpliwie jest to wytwór inżynierii genetycznej skośnookich kolegów. Pytanie brzmi - z jakiej grupy ta odmiana barwna została wydzielona? No i jak te sztuczne odmiany mają się do tej tabelki Z drugiej strony byłoby super gdybyś ktoś na podstawie tej tabulki i własnych doświadczeń przygotował artykuł na ten temat. Z tego co kojarzę, często pojawia się temat wspólnej hodowli kilku gatunków aulonek.
cactus Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Autor #9 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zwróciła moją uwage zupełnie inna obsada: Pseudotropheus sp. "acei" Metraclima msobo "magunga" Labeotropheus trewavasae Do zbiornika 150x60hx50 byłaby? Możnaby dołożyć demonki w układzie 2+6 które już u mnie pływają?
Perez666 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 #10 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Obsada dobrze dobrana pod względem żywieniowym.Nie widzę przeszkód aby nie spróbować,co prawda acei i trewy rosną dość spore ale masz dość dużą pow.dna. Demasony możesz dodać pod warunkiem że nie przerybisz zbiornika,22-24szt.i będzie ładnie...
Rekomendowane odpowiedzi