Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, do tej pory byłem biernym użytkownikiem tegoż forum.

Dzisiaj jednak zauważyłem, że samica A. Calico ma zaczerwienione skrzela, widoczne jest to tylko od wewnątrz, z zewnątrz jest normalnej barwy....

Aulonka jest u mnie dosyć krótko, kupiłem ją i samca około dwoch tygodni. Jak ją brałem, inkobowała. Młode są odłowione i mają się dobrze, wypuściła je podczas transportu :)

Samica jest podejrzana o ponowną inkubację, ma delikatnie wypchane podgardle i do pokarmu podchodzi niechętnie.....

Samica jest młoda, ma około pół roku - rok, nadal niewybrawiona, samiec podobnie.

Baniak 240l (jak urosną będzie 500l)

2 - A. Calico

4 - A. Red Rubin

4 - Red Red

Filtracja: 1xHW304 + 2xTurbo750

Parametry wody:

pH - 7,5

kH - 9

no2 - 0

no3 - 30

Karmię 2-3 razy dziennie, losowo z pokarmów: mrożony kryl, mrozony pokarm dla dyskowców, hikari gold, hikari discus, suszona artemia

Proszę o pomoc, bo lubię Aulonkę :)

Opublikowano

wszystkie inne iby (poza red redami) mają jasne wnętrze skrzeli, samiczka ma czerwone....

Spotkałem się z wątkiem, gdzie czerwny obrzęk skrzeli był związany z wypuszczeniem młodych, ale nawet gdyby Aulonka nosiła to jakoś krótko by miała trwać inkubacja.....

Opublikowano
Spotkałem się z wątkiem, gdzie czerwny obrzęk skrzeli był związany z wypuszczeniem młodych, ale nawet gdyby Aulonka nosiła to jakoś krótko by miała trwać inkubacja.....

obrzęk czy zaczerwienienie?

Wypchane ikrą podgardle powoduje inne ułożenie "rozczapierzenie" listków skrzelowych. IMO nic jej nie będzie. Zachowuje sie jakoś inaczej? Apatycznie?

Opublikowano

właśnie spędziłem trochę czasu przypatrując się rybom.

Samiczka nie jest apatyczna, zachowuje się względnie normalnie. Jedynym nie normalnym zachowaniem jest kurczowe trzymanie zamkniętego pyska....

Rzeczywiście ma inne ułozenie listków skrzelowych, stąd bardziej widać ukrwione skrzela.....

Czyli samiczka nosi?

Jest to dosyć zaskakujące, gdyż jest ona u mnie dwa tygodnie, a wcześniej nosiła... Nie za szybko? W sumie... skoro nosi, to chyba nie....

Akwarium mnie zaskakuje, dokładnie dwa tygodnie temu zacząłem dbać o kH i no3. Wcześniej te paramtery pozostawiały wiele do życzenia. Skutkiem jest lepsze wybrawienie ryb i jak się okazuje 3 samice inkubujące....