Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

przymierzam się do założenia akwarium i mam 3 krótkie pytania

1.czy do akwarium 240L (pyszczaki) do prawidłowego napowietrzenia wystarczy filtr wewnętrzny fluval 304 + deszczownia ? - czy może być za mało i trzeba dołożyć np.brzęczyk z kurtyną ??

2.lepiej żeby deszczownia była nad powierzchnią wody czy ma być zanużona (bo są bardzo odmienne opinie - nie sugeruję się dźwiękiem spadającej wody bo to akurat mi nie będzie przeszkadzało, chodzi o to żeby woda w akwarium była jak najlepiej natleniona) ??

3.ile ma trwać kwarantanna dla rybek przed wpuszczeniem do głównego zbiornika ??

dziękuję

Opublikowano
witam,

przymierzam się do założenia akwarium i mam 3 krótkie pytania

1.czy do akwarium 240L (pyszczaki) do prawidłowego napowietrzenia wystarczy filtr wewnętrzny fluval 304 + deszczownia ? - czy może być za mało i trzeba dołożyć np.brzęczyk z kurtyną ??

2.lepiej żeby deszczownia była nad powierzchnią wody czy ma być zanużona (bo są bardzo odmienne opinie - nie sugeruję się dźwiękiem spadającej wody bo to akurat mi nie będzie przeszkadzało, chodzi o to żeby woda w akwarium była jak najlepiej natleniona) ??

3.ile ma trwać kwarantanna dla rybek przed wpuszczeniem do głównego zbiornika ??

dziękuję

1. Ja osobiscie radze ci abys kupil brzeczyk z kurtyna albo kamieniem.

2. ja mam deszczownie pod powierzchnia wody i nie narzekam na natlenienie wody.

3. Nie robie kwarantanny ryb przed wpuszczeniem do akwa.

Opublikowano
2. ja mam deszczownie pod powierzchnia wody i nie narzekam na natlenienie wody.

Skonkretyzujmy - ile masz mg/l O2, bo ty może i nie narzekasz,

ale ryby jak najbardziej mogą mieć podstawy :-)

U mnie wg. Tetry jest 6-8 mg/l, czyli przy 26 st. prawie 100%,

jak dobrze pamiętam.

milc

Opublikowano

testu dawno nie robilem (niewiem gdzie jest :wink: )

teraz sugeruje sie tym czy ryby mocno otwieraja pysk, jezeli prawie nim nie ruszaja to znaczy ze jest dobrze :D

Opublikowano

Moim zdaniem filtr + descz. wystarczy, mozesz ja takze schowac pod woda, ale "wykrec" ja tak by tworzyly sie "fale" a wiec dziurkami delikatnie ku gorze i obserwuj garby na tafli wody, brzeczyk to halas, i nienaturalnie wygladajace bable... Kazdy robi to co lubi, jak Ci sie podoba powietrze unoszace sie w akwa, to zamontuj brzeczyk, napewno sie zaszkoidz:-)

Opublikowano

Popieram sabotage.Filtr wew + deszczownia wystarczy.Ja dokonałem zmiany i pozbyłem się brzęczka a zamontowałem deszczownię.Jestem teraz bardzo zadowolny z tego czynu :D o wiele lepiej bez bąbelków.

Opublikowano
niestety u mnie bez napowietrzacza to klapa w 1050l :D

:roll: hmm niewielu ma 1050 litrow... Nie mniej jednak odpowiednoi dlugo deszczownica i tez bylo by spoko, przypuscmy te 2,5metry...

Opublikowano
niestety u mnie bez napowietrzacza to klapa w 1050l :D

Wystarczy przerobic - wstawic komin a pod spód sump i z głowy :wink::D napowietrzacz nie potrzebny

Opublikowano
Wystarczy przerobic - wstawic komin a pod spód sump i z głowy Wink Very Happy napowietrzacz nie potrzebny

ale mi sie nawet podobaja babelki :D:D:D:twisted: