Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jestem blisko decyzji :

Afra jalo ok 4 szt

Pseudotropheus msobo Magunga 4szt

yellow ok 4 szt

i myslę ze będzie dobrze :?:

Nie,nie będzie dobrze.Metriaclima sp."msobo"Magunga (bo taka jest poprawna nazwa :wink: ) jest roślinożercą(w zdecydowanej przewadze) i na mięsku daleko nie zajedzie.

ok ok czyli co stanowi problem Metriaclima sp."msobo"Magunga czy yellow pytam gdyż w " dla każdego coś kolorowego jest obsada dla 240 L :

Cynotilapia afra

Metraclima msobo "magunga"

Melanochromis cyaneorhabdos "maingano”

więc jak rozumiem problem stanowi w mojej obsadzie yellow czy tak zakładając iż interesują mnie:

Cynotilapia afra i

to będzie ok?

i teraz co do tych 2 gat co by mi rozjaśniło akwa a może socolofi choć to duże rybsko

pozdrawiam

A może tylko te 2 gatunkiw końcu msobo magunga ma śliczne samiczki jeszcze mam trochę czasu na myślenie

Opublikowano

Na odwrót...do tej obsady nie pasuje msobo.Afra mięsożerca,dieta yellowka w zdecydowanej przewadze również mięsko natomiast msobo woli zieleninę.

Cynotilapia afra

Melanochromis cyaneorhabdos "maingano”

Ta obsada(czyt.afra)jest ogólnikowa ponieważ są odmiany afr wszystkożerne jak np.Cobue a twoja Afra Jalo to mięsożerca.

Opublikowano

rozumiem że jakaś auloncara z afrą jalo przy 240 L też nie wchodzi w grę

rozumiem że zmiana afra jalo na afra, Red Top Likoma też nic nie zmienia

z tego widzę iż mam 2 mozliwości albo pozostać czyli odnowić poprzednią obsadę czyli : afra jalo, maingano , yellow, zresztą trafiona jako OK, albo zrezygnować z afry jalo, więc może całkowita zmiana pod Pseudotropheus msobo Magunga może:

Pseudotropheus msobo Magunga

Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga"

i ewentualnie coś albo nic do tego

Pozdrawiam

Opublikowano
Pseudotropheus msobo Magunga

Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga"

Taka obsada jest ok.Przy klasycznych haremach 1/3 można dodać trzeci gatunek.

BTW(kolejny raz)Metriaclima sp."msobo"Magunga, nie żaden Pseudotropheus msobo Magunga! :wink:

Opublikowano
teraz kwestia czy dokładać 3 gat ? czy raczej zrobić obsadę kilku samcową np 2 a jeśli dokładać to co ?

To już sam musisz zadecydować.Co do trzeciego gatunku to jest sporo opcji np.L.hongi RT/SRT,M.callainos :mrgreen: