Skocz do zawartości

Mały problem z szybko rosnącymi pociechami... Co zostawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich...

Na początek po krótce moja historia - na początku roku zrobiło mi się trochę wolnego od pracy i postanowiłem wrócić do akwarystyki (po przygodzie paroletniej jako nastolatek) lecz tym razem wreszcie do wymarzonych pielęgnic. Działając lekko w pośpiechu i przy pomocy niekompetentnego sprzedawcy w lokalnym sklepie wylądowało u mnie w domu 100x40x45 akwa z 4x labidochromis carelueus i 3x neolamprologus brichardi... Żeby tylko zacytować pana: -To dobrane gatunki, u mnie pływają drugi miesiąc i wszystko jest ok...

Rybki były naprawdę małe, po ok.3cm jak je brałem i naprawdę był spokój, księżniczki z Burundi szybko przejęły wszelkie budowle skalne i dopóki yellow labs trzymały sie z daleka od grot wszystko było ok...

Pomijam już tutaj fakt mojej niewiedzy i że Malawi/Tanganika zestaw do czego doszedłem po wylądowaniu na różnych forach.

Tak czy inaczej układ wypalił, ryby mają sie znakomicie o czym przekonało mnie wspaniałe wybarwienie yellow labs i niezapowiedziane małe Brichardis...

Po 3 miesiącach wyczytałem na forach że aby ożywić górne partie zbiornika wspaniale sprawią się Pseud.Acei których kupiłem 4 sztuki w rozmiarach dziecięcych jak reszta...

TERAZ MÓJ PROBLEM...

Minęły następne 3 miesiące, wszystko rośnie jak na drożdżach i dojrzewa, Acei pływa z ikrą w pysku...

Oczywistym jest że muszę się pozbyć jakiś gatunków ale ciężko mi to przychodzi bo generalnie mógłbym zostać przy każdym z nich a najlepiej przy 2... Tylko rozmiary tego akwa... Czy Acei sobie poradzą w nim z żółtkami?

Ciekaw jestem waszych opinii. Dzięki za lekturę tekstu... :D

Dorzucam zdjęcie na szybko żeby dopełnić obraz sytuacji...

post-9950-14695712596462_thumb.jpg

Opublikowano

wybacz ale co nie powiemy pewnie i tak nie weźmiesz tego do siebie.

Dla mnie do pozostawienia nadaje się tylko yelowek, chyba ze chcesz iść w stronę tangi.

Opublikowano

Po pierwsze jak sam wiesz to powinienes sie zdecydowac albo na Malawi albo na Tanganike, tutaj nikt ci nie "przyklasnie" z taka obsada.

Pierwsze ktore powinny opuscic to akwarium sa P.Acei.Po pierwsze sa zdecydowanie za duze, a po drugie najlepiej wygladaja i sie czuja w wiekszej grupie, tutaj troche wiecej na ich temat.

Jak juz sie pozbedziesz Acei, to zdecyduj czy ma to byc malawi czy tanga i oddaj ktores z pozostalych ryb, jezeli pozostaniesz przy malawi to po oddaniu Acei i ksiezniczek, bedziemy myslec dalej.

Opublikowano
wybacz ale co nie powiemy pewnie i tak nie weźmiesz tego do siebie.

Dla mnie do pozostawienia nadaje się tylko yelowek, chyba ze chcesz iść w stronę tangi.

:shock: Skąd to przeświadczenie? Przecież zapytałem o opinie... :wink:

Rozumiem że dla Acei zbiornik jest zdecydowanie za mały (?) bo faktycznie rosną szybko, moje mają już jakieś 7cm i samica inkubuje właśnie, to największa bolączka bo wyglądają naprawdę imponująco, do tego czują się narazie wyśmienicie, są wszędzie i ożywiają bardzo zbiornik.

Narazie zaczekam aż będą młode, mam mały zbiornik 30l w którym kuruje się po walkach jeden samiec yellow (ogon prawie cały już odrosnął :D)

i wtedy zobaczę co zrobię...

Ciężkie wybory przede mną...

Opublikowano

No to pięknie się teraz porobiło... Okazało się że 2 z moich Acei są samicami bo pływają już z pełnymi pyskami ikry, pozostałę 2 to samce.

Teraz będę musiał chwilę poczekać aż będą młode zanim je odłowię bo jakoś tak mi nie w smak je oddawać do sklepu z ikrą...

Zrobię przedszkole w małym akwarium w którym wykurował się już yellow.

Może ktoś z londyńskich członków tego forum byłby zainteresowany czterema 7cm Ps.Acei?

Opublikowano

No ja właśnie szukam Acei tyle tylko że widziałem już duuuużo acei kiepskiej "jakości" i jestem skierowany raczej na F1.

W chwili obecnej najbardziej poszukuję C. zebry chilumba "Maison Reef".

Koresponduje z jednym kolesiem który ma F1 ale będzie chciał je sprzedać na początku września.

Gdzie kupowałeś te Acei?

Opublikowano

RadoHC: przeczytaj sobie regulamin forum. Miejsce zdjęć jest w galerii. Jeżeli zasadne jest umieszczenie ich na forum to muszą być "zawieszone" na zewnętrznym serwerze. Jesteś nowy więc tym razem nieoficjalne ostrzeżenie :wink:

Opublikowano

Dlaczego jednak został usunięty cały post razem z odpowiedzią dla Kunty? Hmm... Lack of professionalism? ;)

Ryby były zakupione w centrum w Aquatic Design Centre na Great Portland Street, moje uważam za bardzo ładne okazy, postaram się powrzucać zdjęcia do galerii ale zobaczymy jak pójdzie, nie robiłem jeszce tego...