Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W jeziorach afrykańskich okresowo występuje mnogość zjawisk przyrodniczych związanych z cyklem życiowym wielu gatunków zwierząt

ja niestety słyszałem na odwrót, że właśnie w jeziorze jest niewiele składników odżywczych.

Widać że jedynie badania empiryczne są w stanie wykazać czy to roślinożerca czy mięsożerca, ewentualnie badania przewodu pokarmowego, ja niestety z czymś takim sobie nie poradzę.

Opublikowano

zanim spoczniecie na laurach zerknijcie w końcu na obiekt waszej dyskusji.

Zwróćcie uwage na budowę pyska i porównajcie do ryb typowo 100% roślinożernych oraz ryb 100% żywiących się planktonem. - czyli do gatunków których preferencje żywieniowe nie budzą wątpliwości. Zapewne przy niektórych gatunkach zasieje takze wątpliwość, czy na pewno jest ON 100% ........

IMHO, taka tarka jaką on posiada, predysponuje go jednak takze do skrobania glonów ze skał.

Patrząc na rybę, można dużo powiedzieć, w jakich wodach pływach, w jaki sposób, czym się odżywia. Oczywiśce nie daje nam to 100% gwarancji, ale pewne cechy są bezdyskusyjne.

Jesli możemy poświęcić taką rybcie, wybebeszyć ją i porównać długość przewodu pokarmowego, tez nam to dużo powie. (można wirtualnie, Googel pomoże). najgorzej ze wszystkożercami, to ma wszystko na granicy jednego i drugiego.

Ale porównując to do Afry, Demasoni, można już zacząc konkretne wnioski zacząć wyciągać.

Opublikowano

No właśnie w tym problem, bo chyba każdy z nas uważa tą rybę za wszystkożercę, tylko teraz problem w którą stronę bardziej, czy w mięsną czy w roślinną IMHO w roślinną.

Opublikowano

Odpowiedź od Patricka Tawil, speca od Malawi

As most of mbunas, this is probably mainly an auvwuchs feeder, with more or less plankton according to the availability. In the ecological survey of Ribbink et al., the stomach contents were mainly phytoplankton (up to 90%) and zooplankton, but they suppose that their measures were biased by an abundance period.

In the original description, Stauffer only indicates that it feeds on both

periphyton and plankton.

źródło: www.forum.tropheus.com.pl

Opublikowano

Hmm , Nurosław , w "źródle " które cytujesz , na samym końcu topicu w wypowiedzi "Sandera" sam pisze że:

"Stąd też osobiście niechętnie dywaguję na tematy związane z klasyfikacją pokarmową pielęgnic afrykańskich bo wydaje mi się, że nie są one jeszcze tak wnikiliwie poznane pod tym kątem."

A tak OT , czy Sander , to nie ten sam "Jakub" z Olsztyna, z naszego forum , które opuścił w niesławie , gdy zostały mu udowodnione kłamstwa, które wypowiadał i wypisywał?

Jeśli nie to przepraszam , a jeśli tak , to cóż....

Opublikowano

I co z tego wynika?

Ze Flavus jest miesozerny?

Wez podaj jakis konkretny argument bo to ze ktos kiedys napisal ze pasuje bardziej, a nie mniej jakos mnie nie przekonuje.

Znajdz jakies wiarygodne zrodlo lub chociaz artykul I na niego nie powolaj bo niedlugo dojdziemy do sytuacji w ktorej bedziesz podawal linki do onetu.

Opublikowano

Jak na razie to wy chyba macie klapki na oczach i nie docierają do was opinie dużo bardziej kompetentnych osób,więc podajcie argumenty,jak uważacie,że flavus jest roślinożerny...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.