Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moje poszukiwania skonczyly sie na tym iz flavus jest omni lub herbivore.Nikt nigdzie nie napisal ze jest miesozerca.

Zgadzam sie z perezem iz jest wszystkozerny, lecz bardziej w strone roslinna.

Jezeli zywienie sie planktonem nazywasz miesozeroscia to gratuluje.

Poszukaj troche a dowiesz sie tez ze w j.Malawi wystepuje w wiekszej czesci fitoplankton, jakbys nie wiedzial to spiesze z wyjasnieniem ze jest to plankton roslinny.

Polit moze bys w koncu pokazal i podparl swoje tezy rzeczowymi dowodami a nie tylko piszesz cos tam gdzis tam zaslyszane.



Zasłyszane opinie to wy piszecie bo jak widzę to flavusa nie macie :wink:

Opublikowano


Zasłyszane opinie to wy piszecie bo jak widzę to flavusa nie macie :wink:



Polit a ty masz?

Z resztą mieć to nie znaczy do końca zawsze mieć rację.IMHO też uważam, że jest wszystkożercą w kierunku roślinnym bardziej niż mięsnym.

Opublikowano
Z resztą mieć to nie znaczy do końca zawsze mieć rację.IMHO też uważam, że jest wszystkożercą w kierunku roślinnym bardziej niż mięsnym.

Święte słowa :wink: na forum można znaleźć posty o tym że "mam demony z Yello i jest świetnie rybki zdrowe" :mrgreen:

Opublikowano

Przeważnie się nie zgadzam z tym co pisze kolega Polit, ale tym razem... się zgodzę :D

W artykule na naszym serwisie http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/opisy_gatunkow/pseudotropheus_flavus.html

Jest wyraźnie napisane, że żywi się planktonem, choć w warunkach akwariowych nie pogardzi spruliną. Z tego co pamiętam w artykule, który napisał swego czasu dla Naszego Akwarium, Harrisimi również umieścił go w przykładowych "mięskożernych" obsadach wielogatunkowych. Warunki są dwa - duże akwarium i brak w obsadzie mniejszych i spokojniejszych gatunków, które moga być przez samca flavusa prześladowane. Sam się zastanawiałem nad tym gatunkiem, ale wybralem teoretycznie nieco spokojniejszego p.elongatusa' Usisya (zresztą też żółtego w czarne pasy, tylko samiczki mniej urodziwe).

Opublikowano

Z całego szacunku do Hariego, on również może się mylić. http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=889

patrząc na tą jak i na wiele innych stron internetowych opisują ten gatunek częściej jako wszystkożerca a nawet roślinożerca.

A to co najbardziej mnie zastanawia to to że flavusa opisuje sie rybę która zeruje w pobliżu swojego rewiru, niestety wody malawi są skąpe w pokarm a w niewielkich granicach więcej ma pewnie pokarmu roślinnego niż planktonu, gdyby żywił się planktonem, to zachowywał by się jak wiele innych ryb które tak się żywią i pływał by ławicą, a jednak jest terytorialistą, niezbyt daleko odpływającym od swojego rewiru ( a o tym już napisał i Hari)

Opublikowano
Sam się zastanawiałem nad tym gatunkiem, ale wybralem teoretycznie nieco spokojniejszego p.elongatusa' Usisya (zresztą też żółtego w czarne pasy, tylko samiczki mniej urodziwe).


To mogą być mniej urodziwe niż Flavusa :-O

Opublikowano
Moze dobra alternatywa dla Flawusa bylby Pseudotropheus sp. Elongatus Chailosi ?


Eeee nie przesadzajcie Elongatusy nawet nie mają co startować z Flavusem (oczywiście jeżeli chodzi o zółto-czarną rybę)

Popatrzcie na to, czyż nie piękny i gdzie tam elongatusowi do niego.


flavus-na-malawi.jpg

Opublikowano

Tak odpowiedziała osoba znająca się bardzo dobrze na rybach :wink:



"Ps. flavus podobnie jak Cynotilapia sp. głównie łowi plankton. Trzeba jednak zaznaczyć, że wszystkie ryby to robią tylko w różnych stopniu. Stąd ja osobiście wszystkie ryby karmię planktonem a szczególnie młode i narybek do osiągnięcia dojrzałości płciowej. W jeziorach afrykańskich okresowo występuje mnogość zjawisk przyrodniczych związanych z cyklem życiowym wielu gatunków zwierząt np. rójki owadów, wędrówki planktonu, piki form pełzających czyli epiplanktonu. Domyślam się że, kolegę interesuje zapotrzebowanie tego pyszczaka na kwasy omega i przetworzony chlorofil co odzwierciedla jego kolor (szczególnie samców), który jest niezwykle "toksycznie" zielonkawo-żółty. Racja, to pokarm determinuje te piękne ubarwienie gdyż zooplankton żywi się głównie fitoplanktonem a ten z kolei jest jedynym producentem kwasów omega w jeziorze i źródłem chlorofilu dla flavusa, który pochłania go dopiero kiedy znajduje się on wewnątrz skorupiaków planktonowych. "

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.