Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy filtr jest dobry pod warunkiem, że spełnia swoje zadanie czyli, w zależności od przeznaczenia, zapewnia dostatecznie wydajną filtrację biologiczną lub mechaniczną. Decydująca pod tym względem, w przypadku kaskady, jest pojemność filtra i rodzaj wypełnienia. Filtr biologiczny należy dobierać pod kątem wielkości obsady.

FAQ

Opublikowano

co do obsady to jest 7 szt pysi , baniaczek 96 L sprzęcik jak na rajzie nie jest rewelacyjny ale jest w miarę ok ,

Hailea SL-306 wkład Coralit , ale myślałem nad czymś lepszym może jakiś kubełek a może konkretny filtr kaskadowy ?? co doradzacie ??

Opublikowano

rozmiar baniaczka nie powala na kolana :( jeśli masz zamiar w niedalakiej przyszłości zamienić baniak na większy to na pewno kubełek bedzie lepszym rozwiązaniem.jeżeli zostaniesz przy tych 96l to dobra kaskada powinna załatwić sprawę. poczytaj sobie FAQ a wielu problemów unikniesz, dodatkowo wzbogacisz swoją więdze,a my unikniemy wielu powtarzających się pytań

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz z pewnością muszę powiększyć swoją wiedzę na temat pysi bo jest to moja pierwsza przygoda z tym gatunkiem , co do baniaczka to marzy się większy ale jest kilka przeszkód mianowicie jak na rajzie brak miejsca a po drugie moja druga połówka z nią to raczej będzie większy problem niż z tym miejscem :x :wink:

co do sprzętu to jak bym miał wybrać kaskadę to kupił bym coś takiego http://www.allegro.pl/item1075119887_filtr_kaskadowy_aquael_versamax_fzn_3_80_300l.html#gallery

Opublikowano

Powinienes wytlumaczyc, swojej lepszej polowce, ze pyszczakow nie hoduje sie w tak malym akwarium, bo jest to po prostu meczenie ryb.

Poczytaj sobie jeszcze FAQ a takze artykuly na serwisie KLUBU, pozniej kup wieksze akwa i zaloz swoj maly kawalek jeziora Malawi.

Opublikowano

Z braku laku dobry kit. Przy w miarę dobranej obsadzie (czyt.mała ilość ryb), kaskada zasypana ceramiką da radę. Ale miej na uwadze kupno kubełka. Na allegro można tanio kupić fajne używki ( ja kupiłem fluvala za 90 zł).

Opublikowano

Kubeł będzie lepszy ze względu na możliwość włożenia do niego wkładów np.absorbujących,bo wiadomo im mniejsze akwarium tym ciężej utrzymać parametry w normie.