Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

Zamierzam zakupić jakiś test i właśnie mam dylemat jaki.

Mam do wyboru:

API

JBL

Interpet

Seachem

Salifert

Używał już ktoś któregoś z powyższych?

Opublikowano
Nie wiem czy seachem i salifert nie są tylko do słonej.
Testy na zawartość Cu Salifert'a i Seachem'a przeznaczone są do badania zarówno słonej jak i słodkiej wody.
Opublikowano
A co Kunta? Boisz się rurki ? ;) Nie wiem czy seachem i salifert nie są tylko do słonej.

Nie tyle sie boje co chce wiedziec jaki wplyw ma instalacja z cu na parametry przy naszych parametrach wody.

Chce zrobic instalacje tymczasowa z kilkoma elementami miedzianymi I zostawic na kilka dni w pustym malym zbiorniku. Okaze sie jaki bedzie przyrost bo z poprzedniego mojego posta wynika ze chyba nikt poza Slawkiem nie stosowal miedzi w praktyce.

No juz taka bestia jestem ze jak nie dotkne nie uwierze.

BTW - wszystkie powyzsze sa do slonej I slodkiej wody.

Opublikowano

tylko jest jedno "ale", jeżeli test mierzy ilość miedzi we wszystkich związkach to wynik i tak nie będzie przydatny dla oceny czy miedź zagraża rybom. Wiele związków miedzi jest słabo wchłanialna więc nawet ich obecność w wodzie nie będzie równoznaczna z negatywnym wpływem na ryby.

Opublikowano

Oczywiscie ale bedziemy znali odpowiedz w jakim stopniu I przy jakim pH zwiazki miedzi z instalacji przenikaja do wody.

Dlatego bede robil to w malym zbiorniku I przy roznych pH.

Zobaczymy co z tego wyniknie bo to ze miedz jest szkodliwa dla ryb wiadomo ale czy instalacja wykonana z miedzi rzeczywiscie uwalnia szkodliwe zwiazki moze byc tylko teoria dopisana do oczywistych prawidel.